Την ανάγκη ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Προβόπουλος, τονίζοντας ότι: «οι συνθήκες της άπλετης και ενίοτε ελαστικής τραπεζικής χρηματοδότησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθούν». Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒ προειδοποίησε ότι «θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο να αφεθούν χρόνια αδύναμες, υποκεφαλαιοποιημένες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν. Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης, όπου η χώρα έζησε την οικονομική της κατάρρευση, φαίνεται ότι φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η οριστική διέξοδος και η επιστροφή στην ανάπτυξη θέλει δουλειά πολλή.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας υπογράμμισε επίσης ότι η διατήρηση στη ζωή μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων υποσκάπτει τα συμφέροντα της οικονομίας. Ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι η προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να περιορίζεται στην κρατική πολιτική, προσθέτοντας ότι η ευθύνη αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της παραγωγικής βάσης είναι πρωτίστως της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Τράπεζα κ. Νικόλαος Καραμούζης υπογράμμισε ότι σταδιακά οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διαχείριση του αύριο και όχι στη διαχείριση του χθες.

Αναλυτικότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση της οικονομίας. «Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό μετάβασης στο νέο πρότυπο ανάπτυξης, που χρειάζεται η οικονομία. Σήμερα, ο τραπεζικός είναι ο μόνος κλάδος της οικονομίας που έχει αναδιαταχθεί–ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως. Το νέο τραπεζικό σύστημα πατάει πλέον σε πιο στέρεες βάσεις. Σε κανέναν άλλο κλάδο δεν έχει σημειωθεί τέτοιας (ή έστω και μικρότερης) κλίμακας αναδιάρθρωση, παρά το γεγονός ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής κρίσης την καθιστούσαν αναγκαία. Αυτή η εμπειρία των τραπεζών μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για τις επιχειρήσεις των λοιπών τομέων και κλάδων της οικονομίας μας. Καλούνται λοιπόν σήμερα οι τράπεζες να συμβάλουν ουσιαστικά σε μία προσπάθεια ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού». Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι η οικονομία βρίσκεται στο μεταίχμιο, ενώ σε ό,τι αφορά τις περιορισμένες δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης τόνισε ότι αυτή μπορεί να αντισταθμιστεί με την άντληση πόρων από άλλες πηγές: την εσωτερική χρηματοδότηση (οι υγιείς επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους με την κερδοφορία τους), την άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές αλλά και την εντατικότερη αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε.

Στις προϋποθέσεις για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας. Οπως τόνισε, η πολιτεία θα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια την οικονομική διαχείριση, επιδιώκοντας τη δημιουργία όλο και μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Σημείωσε ότι κομβικό σημείο αποτελεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και πρότεινε ένα συνδυασμό δράσεων (μείωση επιτοκίων κατά 50% στο κρατικό χρέος, μετακύλιση χρέους, μεταφορά στον ESM του χρέους που δημιουργήθηκε από την ανακεφαλαιοποίηση κ.ά.) ώστε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να περιοριστεί στο 100%. Οπως τόνισε: «Η διαμόρφωση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνθηκών βιωσιμότητας του χρέους και αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και την αποκατάσταση αξιοπιστίας των ελληνικών τραπεζών, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξασφάλιση ρευστότητας και με πιο ανταγωνιστικούς όρους». Κλείνοντας ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των επενδύσεων. «Για να υπάρξουν όμως επενδύσεις χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ήρεμο οικονομικό περιβάλλον, ρευστότητα, χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και ανταγωνιστικές όχι υπερχρεωμένες εταιρείες».

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Ο κ. Καραμούζης συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης τόνισε ότι το πρόβλημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό και κυρίως πρόβλημα των χωρών του Νότου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Τράπεζας αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα υψηλό κόστος του χρήματος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη, καθώς θέτει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε σοβαρό στρατηγικό μειονέκτημα. Σημείωσε ακόμα ότι απαιτούνται συλλογικές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και όχι αποσπασματικές ή μεμονωμένες πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλιστούν ίσοι όροι και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνοχή και προοπτική.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook