Ο Ισπανός σχεδιαστής Oscar Vinals, σχεδίασε πρόσφατα ένα επιβατικό αεροπλάνο με την ονομασία Sky Whale. Το αξιοσημείωτο είναι πως το μοντέλο του μοιάζει να εμπνέεται πολύ από την ανατομία της φάλαινας, ενώ θα είναι μεγαλύτερο από το Airbus A380 (γνωστότερο ως τζάμπο) και τεχνολογικά πολύ περισσότερο εξελιγμένο. Η σχεδιαστική του καινοτομία είναι τόσο πρωτοποριακή και ασυνήθιστη που τα κακεντρεχή σχόλια δεν έλειψαν από τον κλάδο. Κάποιοι το χαρακτήρισαν ως τον πρωταγωνιστή στην επόμενη ταινία των Transformers…

\"\"

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Vinals, τα αεροπλάνα με δύο καταστρώματα (όπως τα περισσότερα μεγάλου μεγέθους επιβατικά αεροσκάφη σήμερα), είναι πλέον ξεπερασμένα. Ο ίδιος προτείνει τρία καταστρώματα-επίπεδα και συνολική χωρητικότητα 755 επιβατών. Σε κάθε επίπεδο θα αντιστοιχεί και από μια θέση-πρώτη θέση, business, και οικονομική. Τα σχέδια περιλαμβάνουν ακόμα κινητήρες που θα μπορούν να περιστρέφονται κατά 45 μοίρες, δίνοντας τη δυνατότητα για επιτόπου απογειώσεις και σηματοδοτώντας έτσι το τέλος των μεγάλων αεροδιαδρόμων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Επίσης, σε περίπτωση ατυχήματος έχει προβλεφθεί η απόσπαση των τριών καταστρωμάτων επιβατών από τα πτερύγια, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι θάνατοι από τα επιπλέον χτυπήματα. Τέλος, ο σχεδιαστής αναφέρει ότι η επιφάνειά του θα αυτο-επιδιορθώνεται, αν και δεν εξηγεί πώς ακριβώς θα επιτύχει κάτι τέτοιο.

\"\"

Το μήκος των πτερυγίων θα φτάνει τα 88 μέτρα, 8 μέτρα περισσότερο από το τζάμπο τζετ. Το μήκος της ατράκτου θα είναι 77 μέτρα, 9 μέτρα μεγαλύτερο από το τζάμπο τζετ. Το μόνο μειονέκτημα θα είναι η απουσία παραθύρων, αν και ο Vinals έχει προβλέψει να καλύψει το κενό με οθόνες εικονικής πραγματικότητας. Με όρους κατανάλωσης και απόδοσης, το Sky Whale θα είναι αποτελεσματικότερο από τα σημερινά αεροσκάφη, χάρη σε ένα υβριδικό τουρμπο-ηλεκτρικό σύστημα προώθησης, ενώ ο σχεδιασμός των καμπύλων του θα μειώνει την αντίσταση του αέρα.  

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook