Σε διαδοχικές επαφές με παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα βρίσκεται τις τελευταίες μέρες ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε μετά τις απαντήσεις που έδωσε το ΥΠ.ΠΟ. στους βουλευτές κ.κ. Πλακιωτάκη, Μαριά και Δημαρά για το Δικταίο Άντρο. 

Υπενθυμίζεται πως απάντηση αυτή παρά το γεγονός ότι παραμένει στη πάγια θέση του ΥΠ.ΠΟ. “οτι από τους αρχαίους συγγραφείς και το σύνολο των ερευνητών το σπήλαιο του Ψυχρού ταυτίζεται με το ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ...”, πρόσθεσε και μία αναφορά οτι "από την συγχρονη μελέτη των ευρημάτων των παλαιών ανασκαφών και περισυλλογών ( Watrous 1996) δεν προκύπτουν τα τεκμήρια εκείνα που να επιτρέπουν με βεβαιότητα την ταύτιση του σπηλαίου με το ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ, και την άσκηση λατρείας του Διός.....". 

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι "...προέκυψαν καταπτώσεις βράχων από την οροφή του επάνω σπηλαίου εκτός τουριστικής διαδρομής...κλπ". 

Οι αναφορές αυτές δημιουργούν εύλογες αντιδράσεις των Λασιθιωτών αφού εύκολα δημιουργούν παρερμηνίες για μεθοδευμένη υποβάθμιση και συκοφάντηση του σπηλαίου με στόχο τελικά να πλήττεται χωρίς λόγο η μεγάλη επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου και βεβαίως η οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Τη δυσαρέσκεια και την αντίδραση ενισχύει και η διαπιστωμένη υποβάθμιση των ευρημάτων του Δικταίου Άντρου, από την έναρξη λειτουργίας του νέου μουσείου Ηρακλείου. 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου μαζί με τον κυβερνητικό βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, επισκέφτηκαν διαδοχικά το γραφείο του Υπουργού και είχαν μακρά συνεργασία με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Καρακατσάνη και την κα Βλαζάκη, κατά την οποία ο κ. Μηλιαράς έθεσε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τα προβλήματα που προκύπτουν και τις συνέπειες τους, από τις τελευταίες άστοχες ενέργειες του ΥΠ.ΠΟ. 

Υπήρξαν σαφείς δεσμεύσεις των αρμοδίων για “επίλυση των παρεξηγήσεων” με πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο, ενώ διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη συνέχισης των ανασκαφών στο Δικταίο Άντρο και η οποία αναμένεται να καταρρίψει πλήρως τις όποιες αμφισβητήσεις έχουν δημιουργηθεί. Στην προσπάθεια αυτή ο Δήμος θα σταθεί αρωγός σύμφωνα και με πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Επίσης, ο Δήμαρχος και ο Βουλευτής επισκέφτηκαν το νέο πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ) Δρ. Θ. Σούμπαση και συζήτησαν διάφορα θέματα αρμοδιότητάς του σχετικά με τη λειτουργία και την αξιοποίηση χώρων του Σπηλαίου.