Επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές, και σε πολύ μικρότερο ποσοστό hedge funds είναι μέχρι σήμερα οι μεγαλύτεροι αγοραστές των εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδώσει μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές αυτοί που σε ποσοστό σχεδόν 80%  είναι ξένοι, έχουν διοχετεύσει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης   2008-2013) και συνολικά 4,3 δισ. ευρώ από το 2006, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις ομολογιακές εκδόσεις του ΟΤΕ, του Τιτάνα, των ΕΛΠΕ, της Frigoglass, της Intralot και της S&B, συμβάλλοντας στην κεφαλαιοδότηση των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούσαν να εισφέρουν ρευστότητα, αλλά παράλληλα αποκομίζοντας πολύ μεγάλα κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω των υψηλών επιτοκίων. 

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην παρουσίαση του επικεφαλής του τμήματος αγοράς χρέους της HSBC Russell Schofield-Bezer: 

-Το 58% των αγοραστών ελληνικών ομολόγων είναι fundmanagers, ασφαλιστικές εταιρείες και PensionFunds. Το ποσοστό αυτό φτάνει μάλιστα στο 70% για τις ομολογιακές εκδόσεις της Frigoglass (250 εκατ. ευρώ) και της Intralot (325 εκατ. ευρώ). 

-Το 28% είναι Τράπεζες και πελάτες του privatebanking, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 40% με τον ΟΤΕ (σ.σ συνολικές εκδόσεις 2,88 δισ. ευρώ από το 2006) και τα ΕΛΠΕ (500 εκατ. ευρώ). 

-Μόλις το 7% είναι hedge funds και άλλο τόσο διάφοροι άλλοι επενδυτές. 

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επενδυτών όπως προκύπτει από τα στοιχεία της HSCB
-το 44% των αγοραστών ελληνικών εταιρικών ομολόγων προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία με το ποσοστό μάλιστα να αγγίζει το 70% για την Intralot. 

-το 23% από την Ελλάδα. Τη μικρότερη εγχώρια κάλυψη έχουν η Frigoglass (κάτω από 10%) και τη μεγαλύτερη τα ΕΛΠΕ (ΠΕΡΊΠΟΥ 40%). 

-το 11% από την Ελβετία 

-το 7% από τη Γερμανία, 

-το 3% από την Γαλλία,

-επίσης το 3% από τις ΗΠΑ 

-και το 11% από άλλες χώρες 

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως μεγαλύτεροι παίκτες στις ομολογιακές ήταν μεταξύ άλλων οι: HSBC Private Bank,  Credit Suisse, Fidelity, Alpha Bank, Eurobank, Deutsche Bank, Robeco, Εθνική, Moore Capital, BTG Pactual, Threadneedle Investments, Εθνική Asset Management, Pioneer Investments, M&G Investments, Blue Mountain, Ashmore, Aviva, UBS, Millennium Bank, ΤράπεζαΠειραιώς, Alpha Asset Management, Εμπορική Τράπεζα, Juilus Bar, Pictet, Millenium Partners, Obserervatory Capital Management, LLP, Brigade Capital Management, ING, Blue Crest, κ.α

Αναμένονται νέες εκδόσεις το 2014 
Η HSBCεκτιμά πως το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και κυρίως των ευρωπαίων, για τις εκδόσεις ελληνικών εταιρικών ομολόγων θα παραμείνει πολύ έντονο και φέτος. Ως εκ τούτου αναμένει ότι θα υπάρξουν αρκετές εταιρείες οι οποίες θα αναζητήσουν φρέσκα κεφάλαια μέσω νέων εκδόσεων, προβλέποντας παράλληλα πως οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν σημαντικά. 

Θεωρεί δε πως το εναλλακτικό εργαλείο των γερμανικών Schuldschein (εκδόσεις έως 500 εκατ. ευρώ που καλύπτονται από εξειδικευμένους επενδυτές) αποτελεί αυτή τη στιγμή την καλύτερη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να διαφοροποιήσουν τις πηγές άντλησης χρηματοδότησης. 

\"\"

capital.gr/Βασίλη Γεώργα

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook