O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα υποδεχτεί όλους τους αθλητές και τους επισκέπτες, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, ενώ υποβάθμισε την απόφαση ορισμένων ηγετών δυτικών χωρών να μην μεταβούν στο Σότσι.
«Οι άνθρωποι έχουν διάφορους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Θα υποδεχτούμε όλους τους αθλητές και τους επισκέπτες», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλά ρωσικά και ξένα τηλεοπτικά δίκτυα στο Σότσι, η οποία μεταδόθηκε μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Ρωσικός νόμος που απαγορεύει την «προπαγάνδα» υπέρ της ομοφυλοφιλίας ενώπιον ανηλίκων, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση, προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των αγώνων από πολλές διεθνείς προσωπικότητες.
Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσάπτουν στις ρωσικές αρχές ότι επιζητούν τον στιγματισμό των ομοφυλοφίλων με τον νόμο αυτό, η ασαφής διατύπωση του οποίου επιτρέπει μια ιδιαίτερα ευρεία ερμηνεία, κατηγορία που απορρίπτουν οι ρωσικές αρχές.
Στη συνέντευξη, ο Πούτιν υπεραμύνθηκε εκ νέου του νόμου αυτού και δήλωσε ότι δεν θίγει τους ομοφυλόφιλους.
«Ένας νόμος υιοθετήθηκε πρόσφατα που απαγορεύει την προπαγάνδα, όχι μόνο υπέρ της ομοφυλοφιλίας αλλά της ομοφυλοφιλίας και της σεξουαλικής κακοποίησης ενώπιον παιδιών», τόνισε. «Ωστόσο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τις διώξεις σε βάρος προσώπων για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι που έχουν αυτόν τον μη παραδοσιακό προσανατολισμό οι οποίοι προτίθενται να έρθουν, είτε ως καλεσμένοι είτε ως συμμετάσχοντες στους αγώνες, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο».
Ο Πούτιν υποβάθμισε επίσης την απόφαση ορισμένων ηγετών δυτικών χωρών να μην παραβρεθούν στην τελετή έναρξης των αγώνων. «Ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν συνηθίζουν καν να πηγαίνουν στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων», τόνισε. Αν έλθουν «κατά τη γνώμη μου, είναι μια καλή ευκαιρία να έχουν συναντήσεις, συνομιλίες για πολλά θέματα. Ωστόσο εγώ δεν θα ήθελα να αναμίξω την πολιτική με τον αθλητισμό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι αγώνες πολιτικών».
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ, όπως και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσαν ότι δεν θα μεταβούν στο Σότσι.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook