Φειδωλοί στις αγορές τους εμφανίστηκαν οι καταναλωτές κατά την πρεμιέρα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων με εκπτώσεις, για το 2014, καθώς οι περισσότεροι αναμένουν την καταβολή του μισθού, στο τέλος του μήνα, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις όποιες ευκαιρίες.

Σε ότι αφορά στην Κρήτη, με την βοήθεια των καλών καιρικών συνθηκών, πολλοί ήταν εκείνοι που απόλαυσαν την Κυριακάτικη βόλτα τους, αλλά χωρίς να προβούν σε ιδιαίτερες αγορές στα καταστήματα που ήταν ανοιχτά.

Στο εμπορικό κέντρο του Ηρακλείου άνοιξαν πολλά εμπορικά καταστήματα, ενώ η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχώρησε σε κινητοποίηση έξω από κατάστημα πολυεθνικής. 

Στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στις άλλες πόλεις, κλειστά στην συντριπτική τους πλειοψηφία παρέμειναν τα καταστήματα. Στα Χανιά παράσταση διαμαρτυρίας έγινε έξω από εμπορικό κατάστημα μεγάλης αλυσίδας από το σωματείο εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και το ΠΑΜΕ.

"Όπως οι καθημερινές" λέει η ΕΣΕΕ

«Ο τζίρος της Κυριακής για άλλη μία φορά δεν εντυπωσίασε, αφού δεν διέφερε σε πωλήσεις από μια καθημερινή, ενώ από την έναρξη των εκπτώσεων μέχρι σήμερα, είναι εμφανές ότι για τις προσωπικές τους αγορές, οι καταναλωτές περιμένουν την επόμενη πληρωμή του μισθού και της σύνταξης τους, στο τέλος του μήνα» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι «η πρώτη και μόνη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων με ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, σε συνδυασμό με τη Παρασκευή του Αγίου Αντωνίου και το Σάββατο του Αγίου Αθανασίου, συνέθεσαν ένα ενδιαφέρον τριήμερο εμπορικής κίνησης, κυρίως λόγω των δώρων, των δύο συνεχόμενων ονομαστικών εορτών».

Σε ό,τι αφορά γενικότερα στην κίνηση κατά την πρώτη εβδομάδα της περιόδου των εκπτώσεων, αυτή «κινήθηκε περίπου στα περσινά επίπεδα» και «μπορεί να είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αλλά τουλάχιστον οι πρώτες ενδείξεις επισκεψιμότητας είναι σχετικά ενθαρρυντικές».

Η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων συνοδεύτηκε για άλλη μία φορά από αντιδράσεις, με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων να έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο.

Από τη Δευτέρα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία με σκοπό τη συν-διοργάνωση με τους εμπόρους Εθνικής Διάσκεψης για τις συνέπειες του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.