Φορέστε τα γυαλιά ηλίου σας, το αντιηλιακό σας και ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τις πιο εντυπωσιακές ερήμους του πλανήτη.

 Σαχάρα, Βόρεια Αφρική

Η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου. Η έκταση της φτάνει τα 8,6 εκατομμύρια τ.χ. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες σε αυτοί ζουν πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ συναντά πολλές χωρίς, όπως Μαυριτανία Αλγερία, Λιβύη, Αίγυπτο, Σουδάν, Τσαντ και Νίγηρα. Κατά μήκος της, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πετρώματα, σπήλαια, φαράγγια, ξηρές, εντυπωσιακές κοιλάδες ποταμών. Θα πρέπει να ξέρετε, επίσης πως η βροχή εδώ είναι σπάνιο φαινόμενο.

\"\"

Έρημος Τάκλα Μακάν, Κεντρική Ασία
Το όνομα της σημαίνει “τόπος χωρίς επιστροφή” Καλύπτει πάνω από 270000 τ.χ. και διατρέχει τον ποταμό Ταρίμ στο κεντρικό τμήμα της Ασίας. Κατά μήκος της υπάρχουν πολλά σπάνιας ομορφιάς μνημεία, όπως αρχαίοι ναοι με μούμιες. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη για να βρεθεί κανείς είναι το σπήλαιο Dunhuang.

\"\"
 
Αραβική Έρημος, Μέση Ανατολή

Από τον Περσικό Κόλπο προς Ομάν, την Ιορδανία, το Ιράκ και η Υεμένη βρίσκεται η θαυμάσια αραβική έρημο. Καταλαμβάνει πάνω από 2.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Αραβικής Χερσονήσου. Κατά μήκος της θα συναντήσετε πολλές πόλεις που αναπτύσσονται γύρω από πηγές και πηγάδια και παραδεισένιες οάσεις.

Εδώ γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, ο ισλαμικός πολιτισμός.

Εδώ θα συναντήσετε και Βεδουίνους που σημαίνει στα αραβικά «ο άνθρωπος που βαδίζει στην έρημο».

\"\"
 
 Έρημος Γκόμπι, Ασία
Η έρημος Γκόμπι εκτείνεται σε μήκος 1.609 χιλιομέτρων από την Ανατολή προς τη Δύση και έχει πλάτος 966 χιλιομέτρων από Βορρά προς Νότο, στη νοτιοανατολική Μογγολία και τη βόρεια Κίνα. Είναι η πιο βόρεια έρημος στον κόσμο, με υψόμετρο από 900 ως 1.525 μέτρα Δεν είναι τόσο άνυδρη όσο η Σαχάρα, αλλά οι βροχές είναι σπανιότατες και οι μεταβολές θερμοκρασίας πολύ μεγάλες. Διαθέτει πολλές λίμνες από τις οποίες οι περισσότερες είναι μικρές και αλμυρές.

Κατοικείται κυρίως από Μογγόλους νομάδες, που ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 10.000. Η έρημος του Γκόμπι διασχίζεται από σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει το κινεζικό δίκτυο με τον Υπερσιβηρικό και συνδέει το Σάιν Σαντ και το Ουλάν Ματόρ. Πρώτος Ευρωπαίος που επισκέφτηκε την έρημο Γκόμπι ήταν ο Βενετός εξερευνητής Μάρκο Πόλο.

\"\"

Σαλάρ ντε Ουγιούνι, Βολιβία
Η πιο μεγάλη έρημος αλατιού στον κόσμο. Πρόκειται για μια επίπεδη σχεδόν έρημο που αντανακλά τον ήλιο με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργεί ένα φαινόμενο αντικατοπτρισμού με τον ουρανό. Έχει επίσης πολλές λίμνες με παράξενα χρώματα, εξαιτίας των πολλών και διαφορετικών ορυκτών στην περιοχή.

\"\"

Έρημος Καλαχάρι, Νότια Αφρική
H έρημος Καλαχάρι βρίσκεται στη Αφρική. Οι κάτοικοι της είναι νομάδες , όπως επίσης και Βουσμάνοι και Οτεντότοι, που ζουν σε συνθήκες πενίας. Η Καλαχάρι διασχίστηκε για πρώτη φορά από τον Ντέιβιντ Λίβινγκστον και τον Ουίλιαμ Οϊγουέλ, το 1849.
Καλύπτει έκταση 700.000 τ.χμ. και περιλαμβάνει τρεις αφρικανικές χώρες, την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική. Η εν λόγω έρημος συγκροτείται από αμμώδεις ή βραχώδεις εκτάσεις. Συνορεύει στα βόρεια με την κοιλάδα του Οκαβάγκο, στα ανατολικά με τα υψίπεδα του Τράνσβααλ, στα νότια με τον ποταμό Οράγγη και στα δυτικά με τα βουνά Νταμάρα και Νάμα.

\"\"
 
Μεγάλη, έρημος Βικτώριας, Αυστραλία
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρημο της Αυστραλίας. Απλώνεται σε περισσότερα από 420.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ακόμα κι αν δεν στερείται βροχοπτώσεων, δεν είναι ιδανικό μέρος για μόνιμη εγκατάσταση. Εδώ, οι αυστραλοί γηγενείς καλλιεργούν μερικά από τα πιο παράξενα μπαχαρικά που κάνουν ξεχωριστή όλη τη κουζίνα της ηπείρου. Πηγαίνετε στο Coober Pedy – ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της ερήμου – μια πόλη που που μοιάζει να έχει βγει μέσα από τους βράχους.
 
\"\"

Παταγονία, Αργεντινή
Η μεγαλύτερη έρημος της Λατινικής Αμερικής είναι παγωμένη. Η μέση θερμοκρασία εδώ είναι 12 βαθμοί Κελσίου, ενώ οι χιονοπτώσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Ένα μέρος της γεωγραφικά ανήκει στη Χιλή. Οι επιστήμονες λένε πριν πολλά χρονιά, στη περιοχή υπήρχε ένα πλούσιο τροπικό δάσος, το οποίο καλύφθηκε με λάβα, η οποία πάγωσε.

\"\"

Έρημος της Ανταρκτικής.
Η ξηρότερη (καθότι η Ανταρκτική δεν έχει καθόλου βροχοπτώσεις) και ταυτόχρονα εκείνη με το περισσότερο νερό (καθότι καλυμμένη εξολοκλήρου με πάγο) έρημος του κόσμου. Και φυσικά, το πιο παγωμένο σημείο του πλανήτη. Αποτελεί το αγαπημένο μέρος για πιγκουίνους, φώκιες, άλμπατρος και χιονοχελίδόνα.

\"\"

\’Ερημος Ακατάμα, Χιλή
Η ξηρότερη έρημος του κόσμου χρησιμοποιείται από την NASA για τον έλεγχο εξοπλισμού που προορίζεται για τον Άρη. Η Κοιλάδα του Φεγγαριού στο κέντρο της, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την επιφάνεια της σελήνης.

\"\"

Wadi Rum, Ιορδανία
Η πιο απρόβλεπτη και διαφορετική εκδοχή της Μέσης Ανατολής. Ανακαλύψτε τη γοητευτική αυτή γειτονιά του πλανήτη με καμήλες. Περάστε μέσα από σεληνιακά τοπία, εκείνα που διέσχιζε και ο Λόρενς της Αραβίας. Στο δρόμο θα συναντήσετε μικρούς καταυλισμούς βεδουίνων που θα σας κεράσουν με χαμόγελο τσάι με μέντα. Μπορεί και να σας δανείσουν για μερικές ώρες τις αιώρες τους για να ξεκουραστείτε. Η φιλοξενία αυτών των ανθρωπων θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα.

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook