Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/1/2014 το μεσημέρι το τετράωρο σεμινάριο επιμόρφωσης των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου (ΠΡΟΤΕΚΤΑ), του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Το σεμινάριο που παρακολούθησαν 25 μέλη της νεοσύστατης ομάδας Πολιτικής Προστασίας αφορούσε στη θεωρητική ενημέρωση για τα θέματα του σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών έργων πολιτικής προστασίας που έχει υλοποιήσει το ΜΦΙΚ, την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του σεισμικού προσομοιωτή καθώς και σε πρακτική άσκηση.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν από τον κ. Χαρ. Φασουλά κυρίως τα αποτελέσματα των έργων RACCE για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών στην περίπτωση σεισμικών ή ηφαιστειακών καταστροφών καθώς και του έργου PATCH που αφορούσε στην ανάπτυξη ορθών πρακτικών για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από φυσικές καταστροφές.

Στο δεύτερο μέρος οι συμμετέχοντες ανέλαβαν τους ρόλους της ομάδας άμεσης επέμβασης και προχώρησαν στην απομάκρυνση και διάσωση, μετά από έναν υποτιθέμενο ισχυρό σεισμό που έπληξε το μουσείο, των πολυτιμότερων εκθεμάτων του, που αφορούσαν σε τοιχογραφίες και πίνακες. Η συνολική προσπάθεια αξιολογήθηκε στη συνέχεια και όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Η δράση αυτή αποτελεί συνεισφορά και μέρος της συνεχούς προσπάθειας του Μουσείου για την ενημέρωση και εκπαίδευση τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και ειδικών ομάδων σε θέματα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, καθώς και για την διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών έργων που έχει υλοποιήσει.