Χάνει έδαφος ως προορισμός κρουαζιέρας η Μεσόγειος, αφού για το 2014 δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις περιοχές που οι εταιρείες κρουαζιέρας θα ενισχύσουν το στόλο τους.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cruise Lines International Association, παρά το γεγονός ότι και το 2013 ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός στον κόσμο, με μερίδιο αγοράς 18,9%, πίσω από την Καραϊβική που είχε 37,3%, η Μεσόγειος φαίνεται να υποχωρεί το 2014.
Οπως αναφέρει η CLIA, οι εταιρείες κρουαζιέρας ενισχύουν την παρουσία τους κατά 12% στην Καραϊβική και κατά 5,2% στη Βόρεια Ευρώπη. Επίσης αυξάνουν τη χωρητικότητά τους κατά 31,6% στην Ασία και κατά 22% στην Αυστραλία, που φαίνεται ότι είναι οι δύο νέες αναδυόμενες περιοχές που σχεδιάζει να «κατακτήσει» η παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μεσόγειος δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη λίστα της CLIA.
Αιτίες, από τη μία είναι οι αναταραχές και οι πολεμικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών στις χώρες της Β. Αφρικής, που ανάγκασαν τις εταιρείες να τροποποιήσουν κατ’ επανάληψη τα προγράμματά τους, και από την άλλη η οικονομική κρίση που μαστίζει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Πορτογαλια, Ιταλια, Ελλάδα), αλλά και οι πολιτικές αναταραχές.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του 2013 πρώτος προορισμός ήταν η Καραϊβική, δεύτερος η Μεσόγειος, τρίτη η Βόρεια Ευρώπη με 11,1%, τέταρτη η Αυστραλία με 5,9% και ακολούθησαν η Αλάσκα με 4,5%, η Ασία με 4,4% και η Νότιος Αμερική με 3,3%. Η Μεσόγειος επίσης απουσιάζει από τους προτεινόμενους προορισμούς για το 2014, όπως τους παρουσιάζουν τα μέλη της CLIA. Πιο συγκεκριμένα, οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί κρουαζιέρας για φέτος είναι ο Ειρηνικός Ωκεανός, τα ποτάμια στις ΗΠΑ, η Ν. Αμερική, η Μέση Ανατολή, η Ανταρκτική, ο Καναδάς, η Αφρική και τα ποτάμια σε εξωτικές χώρες.
Επισημαίνεται ότι στελέχη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε η «Ν», ενημέρωσαν τους αρμόδιους φορείς στη χώρα ότι οι προσεγγίσεις από τις αμερικανικές εταιρείες στους ελληνικούς προορισμούς αναμένεται να μειωθούν κατά 20% περίπου μέσα στη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CLIA, κατά τη διάρκεια του 2013 ταξίδεψαν με κρουαζιερόπλοια 21,3 εκατ. επιβάτες, από 20,3 εκατ. επιβάτες το 2012, ενώ για το 2014 οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι επιβάτες κρουαζιέρας θα φτάσουν τα 21,7 εκατ.
Μάλιστα, ο παγκόσμιος στόλος κατά τη διάρκεια του 2014 θα ανέλθει στα 410 κρουαζιερόπλοια από 393 που ήταν το 2013. Τα 16 νέα πλοία, αξίας 3,9 δισ. δολαρίων, θα ενισχύσουν την παγκόσμια χωρητικότητα κατά 19.540 επιβάτες. Επίσης, το 2015 θα πέσουν στη θάλασσα ακόμα 8 κρουαζιερόπλοια, αξίας 4,1 δισ. δολαρίων, τα οποία θα μπορούν να φιλοξενήσουν 18.000 επιπλέον επιβάτες. Τέλος, για το 2016 είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν ακόμα 12 νεότευκτα πλοία, αξίας 7,9 δισ. δολαρίων και χωρητικότητας 33.192 επιβατών.

Οι αγορές

Η μεγαλύτερη αγορά κρουαζιέρας στον κόσμο παρέμειναν και το 2013 οι ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι επιβάτες κρουαζιέρας από τις ΗΠΑ ανήλθαν κατά την περσινή χρονιά σε 11 εκατ. ή 51,7% της παγκόσμιας κίνησης. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι Αμερικανοί επιβάτες κρουαζιέρας έχουν αυξηθεί κατά 15,1%. Στη δεύτερη θέση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,71 εκατ. επιβάτες, που σημειώνει αύξηση κατά 16,4% τα τελευταία πέντε χρόνια. Στην τρίτη βρίσκεται η Γερμανια με 1,63 εκατ. επιβάτες, οι οποίοι έχουν αυξηθεί κατά 80% την τελευταία πενταετία και στην τέταρτη η Ιταλία με 830.000 επιβάτες και αντίστοιχη αύξηση κατά 26,1%.
Ως μία από τις πλέον αναδυόμενες αγορές φαίνεται πως είναι η Αυστραλία, αφού κατά τη διάρκεια του 2013 ταξίδεψαν με κρουαζιερόπλοιο περίπου 760.000 Αυστραλοί, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 130% σε σχέση με το 2009. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (184,6%) σημειώνουν οι σκανδιναβικές χώρες, που είχαν 350.000 επιβάτες το 2013. 

Εκτιμήσεις για μειωμένες αφίξεις στα ελληνικά λιμάνια

Για τις προοπτικές της ελληνικής κρουαζιέρας το 2014, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας Μιχάλης Λάμπρος, θα υπάρξει μείωση στις αφίξεις των πλοίων αλλά και στον αριθμό των επιβατών. Οπως τονίζει, η τάση αυτή δεν αφορά την Ελλάδα αλλά γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο και οφείλεται κυρίως στην πολιτική αστάθεια που επικρατεί σε πολλές χώρες της περιοχής τα τελευταία χρόνια.
«Οι μεγάλες εταιρείες έχουν απογοητευτεί από την ασταθή κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή και για αυτόν το λόγο προτιμούν να αναδιατάξουν το στόλο τους και να ενισχύσουν την παρουσία τους σε νέες αγορές, όπως είναι η Ασία και η Αυστραλία», σημειώνει και προσθέτει: «Πολλά από τα πλοία που ήταν στην Ανατολική Μεσόγειο πέρσι θα δρομολογηθούν φέτος στην Ασία και την Αυστραλία».

Πτώση κρατήσεων έως 25%

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τους πράκτορες που εκπροσωπούν τις εταιρείες στην Ελλάδα, οι μέχρι σήμερα κρατήσεις για προσεγγίσεις στα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου δείχνουν μείωση από 20% μέχρι 25%», υπογραμμίζει ο κ. Λάμπρος, ο οποίος όμως τονίζει ότι η αλλαγή σχεδίων των εταιρειών δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε ελληνικά αίτια. Πάντως, από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά υποστηρίζεται ότι μπορεί να μειωθούν φέτος οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων, αλλά δεν θα μειωθεί ο αριθμός των επιβατών διότι θα έχουμε μεγαλύτερα σε χωρητικότητα επιβατών κρουαζιερόπλοια. 

Αύξηση επιβατών νεότερης ηλικίας

* Βασικό χαρακτηριστικό της παγκόσμιας κρουαζιέρας για το 2014 είναι η μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος από τις νεότερες ηλικίες. Οπως σημειώνει η Cruise Lines International Association, για πρώτη φορά στην ιστορία, η αναμενόμενη αύξηση επιβατών για το 2014 θα προέλθει από τις νεότερες γενιές, και ειδικά από τα παιδιά που είναι γεννημένα μετά το 2000. Παράλληλα, η CLIA τονίζει ότι θα αυξηθούν και τα all inclusive πακέτα στην κρουαζιέρα. 
naftemporiki.gr/Αντώνης Τσιμπλάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook