Μετά από απόφαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ και των Διοικήσεων των Συλλόγων των Μηχανικών, η παρακάτω Ανακοίνωση Διαμαρτυρίας για τα χημικά όπλα της Συρίας, δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα Δευτέρα 20/01/2014, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ καθώς και οι Πρόεδροι των Συλλόγων των Μηχανικών:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΟΥΝ - ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ


Το ΤΕΕ ΤΑΚ και οι Σύλλογοι των Διπλωματούχων Μηχανικών της Ανατολικής Κρήτης μας με την παρούσα ανακοίνωσή, διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας για το σχεδιαζόμενο καταποντισμό των - έστω και αδρανοποιημένων (;;;) - χημικών όπλων της Συρίας στο ‘τρίγωνο’ της Μεσογείου που σχηματίζουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που επιπλέον σήμερα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της τόσο στον Ο.Η.Ε. που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, όσο και τουλάχιστον στις χώρες που άμεσα γειτνιάζουν με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει ο καταποντισμός (Ιταλία και Μάλτα), ώστε και αυτές να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή γιατί :

• Η επιχειρούμενη εξουδετέρωση ελλοχεύει περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, δεδομένου ότι ακόμα και ασφαλείς από χημική άποψη να είναι οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων (πράγμα το οποίο αμφισβητείται από πολλούς), εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ διαφυγή αερίου) ή ακόμα πιο πιθανά την αποτυχία να καταστραφούν πλήρως όλες οι ποσότητες των όπλων αυτών.

Συνεπώς στην απευκταία αυτή περίπτωση, εκτός από το αμέσως υποκείμενο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο θα καταστραφεί μόνιμα, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και κατ' επέκταση όχι μόνο στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια αυτά, αλλά και στις οικονομίες των περιοχών αυτών, με αμεσότερο κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουριστικός χαρακτήρας της χώρας.

Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνουν και οι καθηγητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων:«ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, που πέφτει στη θάλασσα, το οποίο δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του».

• Δεν είναι δυνατό να δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου που λαμβάνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια σοβαρή απόφαση που είναι επιβαρυντική της ήδη επιβαρυμένης περιβαλλοντικά θαλάσσιας περιοχής μας λόγω και του μεγάλου αριθμού των διερχόμενων πλοίων από την περιοχή της Κρήτης.

• Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, πχ με τη διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ και οι Επιστημονικοί Σύλλογοι των Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης, αποφασίσαμε να εναντιωθούμε στο σχεδιαζόμενο καταποντισμό των χημικών όπλων της Συρίας. Την απόφασή μας αυτή, με το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας μας, θα αποστείλουμε στον Πρωθυπουργό και στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Καλούμε τους πολιτικούς εκπροσώπους του νησιού, τα πολιτικά κόμματα και όλα τα πολιτικά πρόσωπα να εναντιωθούν ενεργά στο σχεδιαζόμενο καταποντισμό των Χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο.