Η... κηπουρός του Γιώργου Παπανδρέου έχει διοριστεί Εκτελεστική Γραμματέας στο τμήμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ με έδρα το Ναϊρόμπι και έλαβε από το ΥΠΕΞ διετή άδεια άνευ αποδοχών

Η πράσινη Τίνα Μπιρμπίλη με το σακίδιό της ήταν ένα από τα πιο προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη την περίοδο της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου και της ανεπιτυχούς προσπάθειας για μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.

Αφού αποχώρησε από τη θέση της υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η κυρία Μπιρμπίλη μεταπήδησε στον ΟΟΣΑ, όπου είχε τοποθετηθεί από τον κ. Παπανδρέου στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας και όταν αντικαταστάθηκε επέστρεψε στα καθήκοντά της στο υπουργείο Εξωτερικών όπου τυπικώς εργαζόταν ως εμπειρογνώμας.

Σήμερα η κυρία Μπιρμπίλη εργάζεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, επειτα από πρόταση του κ. Μπαν Κι Μουν ο οποίος της πρότεινε τη θέση της Εκτελεστικής Γραμματέως στο Τμήμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύμβαση της Βιέννης και το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, με έδρα το Ναϊρόμπι της Κένυας. Η Τίνα Μπιρμπίλη αποδέχθηκε την πρόταση και πλέον εργάζεται για τα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρώην υπουργός δεν έχει παραιτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών του οποίου παραμένει υπαλληλος. Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου, το ΥΠΕΞ έχει χορηγήσει στην κυρία Κωνσταντίνα Χονδράκη- Μπιρμπίλη διετή άδεια άνευ αποδοχών.

Όπως αναφέρεται, η άδεια άνευ αποδοχών χορηγήθηκε κατόπιν γνωμοδοτήσεως του υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, από 1ης Νοεμβρίου του 2013. Η έγκριση δόθηκε με βάση διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα που ορίζει ότι «στον υπάλληλο που αποδέχεται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει η Ελλάδα, χορηγείται μετά από γνώμη τού υπηρεσιακού συμβουλίου άδεια, χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε έτη».

protothema.gr