Οι χρήστες του ίντερνετ στην Τουρκία καλούνται από το Συμβούλιο Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών να επιλέξουν ένα από τα τέσσερα προγράμματα που φιλτράρουν την δυνατότητα πρόσβασης στις ιστοσελίδες, το οικογενειακό, το παιδικό, το οικιακό και το κανονικό.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι πάροχοι των υπηρεσιών ίντερνετ έλαβαν μια λίστα 138 «όρων-κλειδιά» που θα πρέπει να απαγορευτούν στη χρήση του ίντερνετ – όπως «χοντρό», «ελεύθερο», «εγκυο» – προκαλώντας την θυμηδία των ΜΜΕ που μίλησαν για «γελοίους όρους».

Τα νέα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στις 22 Αυγούστου, κατά την τουρκική κυβέρνηση αποσκοπούν στην περιφρούρηση των ανηλίκων από την πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες και είναι «ανάλογα συναφών μέτρων που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες», το δε κίνημα διαμαρτυρίας που ξεσηκώθηκε «έχει πολιτικά κίνητρα», λόγω της προεκλογικής συγκυρίας.

Η αντίδραση όμως στην κυβερνητική πρωτοβουλία είναι ευρύτατη. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δημοσιογραφικές ενώσεις, νομικοί, ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές του ίντερνετ διαμαρτύρονται και θυμίζουν, ότι ήδη η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την λειτουργία σε 5.000 ιστοσελίδες από το 2001.

«Θέλουν να κάνουν το ίντερνετ ασφαλές ή είναι ένας τρόπος λογοκρισίας;» διερωτώνται οι αντίπαλοι της κυβερνητικής πρωτοβουλίας και υποστηρίζουν (όπως σημείωσε ο νομικός Γ.Ακντενίζ στη «Χουριέτ») πως το «ελεύθερο από φίλτρα ίντερνετ είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Η απόφαση του Συμβουλίου είναι νομικά αβάσιμη, γιατί το Συμβούλιο δεν διαθέτει την εξουσία θέσπισης ανάλογων περιορισμών, ενώ είναι ασύμβατη με το σύνταγμα της χώρας». Ο πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων δημοσιογράφων τόνισε επίσης πως «οι αρχές θεσπίζουν κανονισμούς που αποσκοπούν στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στο ίντερνετ και όχι στην προώθηση αυτής της ελευθερίας». Νομικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτει το ερώτημα: «αν μια οικογένεια έχει πέντε μέλη ηλικίας 8-60 ετών και έναν υπολογιστή, ποιό πακέτο πρέπει να επιλέξει;» για να υπογραμμίσει ότι με την ρύθμιση αυτή τελικά «οι ενήλικοι αντιμετωπίζονται ως ανήλικοι».

Από την πλευρά τους, ορισμένοι ακτιβιστές του ίντερνετ σκοπεύουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν εξαντλήσουν τα τουρκικά ένδικα μέσα χωρίς αποτέλεσμα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP μιλά για «καταστρατήγηση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης που ζητά η ΕΕ από τις υποψήφιες χώρες», ενώ αξιοποιώντας προεκλογικά το θέμα, λάνσαρε το σύνθημα: «εσείς κλείνετε τις ιστοσελίδες, εμείς θα τις ανοίξουμε».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook