Πρόκειται για ένα προϊόν με μεγάλη απήχηση και αυτό πολλοί θέλουν να το εκμεταλλευτούν. Γι' αυτό και απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας της κρητικής τσικουδιάς πριν να είναι αργά.

  • Διαμόρφωση ενός πλήρους θεσμικού πλαισίου προστασίας του προϊόντος, της ποιότητάς του και του αντίστοιχου εισοδήματός τους
  • αυστηρή δίωξη της πειρατείας σε βάρος του γνήσιου προϊόντος από λαθρέμπορους εισαγωγείς  παρεμφερών προϊόντων ιδίως από άλλες βαλκανικές χώρες
  • δημιουργία και υποστήριξη ενός σύγχρονου συστήματος διανομής-διακίνησης της κρητικής τσικουδιάς
  • ένταξή της ως μέσο τουριστικής ανάπτυξης.

Είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους πρέπει η πολιτεία να ενεργήσει και να μεριμνήσει προκειμένου να βάλει ομπρέλα προστασίας στην τσικουδιά, σύμφωνα με το σύλλογο παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Ο Σύλλογος  μετά από γενική συνέλευση εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποδοχή της κρητικής τσικουδιάς-ρακή από ολοένα και περισσότερους κατοίκους και φίλους, ωστόσο επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν τώρα κινήσεις για την προστασία του προϊόντος.

Το σχετικό ψήφισμα του συλλόγου κατέθεσε σε αναφορά ο βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς.

Επειδή η κρητική τσικουδιά συνδέεται με ένα παραδοσιακό τρόπο κρητικής διατροφής και φιλοξενίας και τυχόν αποδοχή των προτάσεων πολυεθνικών επιχειρήσεων ποτοποιίας θα έχει καταστρεπτική επίδραση στην παραγωγή της, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.