Βελτίωση της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει σε έκθεσή της η Barclays, επικαλούμενη τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής νέων μέτρων λιτότητας στη χώρα.

Η βρετανική τράπεζα αναφέρεται, ειδικότερα, στα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, τα οποία δείχνουν ότι είναι εύλογη η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 θα φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ.

Η Barclays κάνει αναφορά και στα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI, τα οποία δείχνουν ότι συνεχίζεται η βελτίωση στη μεταποιητική δραστηριότητα, με τον σχετικό δείκτη να φθάνει τις 49,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας. Οι περισσότερες από τις συνιστώσες του είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο επταετίας, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα αλλάζει πορεία, αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης, σύμφωνα με τη Barclays, έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2013, αλλά δεν έδειξαν περαιτέρω αύξηση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, διαπιστώνονται σημάδια σταθεροποίησης κατά την περσινή χρονιά, ενώ η βρετανική τράπεζα αναμένει να υπάρξει δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και μείωση της ανεργίας τους επόμενους μήνες.

Η Barclays χαρακτηρίζει, τέλος, «απόλυτα σημαντικό» να μπορέσει η κυβέρνηση να αποφύγει νέα μέτρα λιτότητας, να αναδιανείμει μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής πάνω από τον στόχο και να εξασφαλίσει μία ανακούφιση για το χρέος μετά την ισχυρή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Μία επιτυχής έκδοση ομολόγων, σημειώνει η έκθεση, θα ήταν μία δήλωση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τις αγορές και θα ενίσχυε το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης να αναπροσανατολίσει την οικονομική προσαρμογή προς πιο φιλικές στην ανάπτυξη πολιτικές.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook