Μετά την τελευταία συνάντηση που έγινε προ ημερών στην Αγία Πετρούπολη, μεταξύ της ηγεσίας της ΔΕΠΑ και υψηλόβαθμων στελεχών της Gazprom, η ρωσική πλευρά είχε δεσμευτεί να επανέλθει με την τελική της γραπτή προσφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η επαφή πράγματι έγινε από τους Ρώσους, ωστόσο ακόμη και μετά από αυτήν, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να θεωρούνται «ανοιχτές».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση – θετική ή αρνητική – των πολύμηνων διαπραγματεύσεων – τοποθετείται χρονικά για τις αμέσως επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως έχουν δύο αναγνώσεις: είτε πράγματι υπάρχει πρόοδος που επιτρέπει να γεφυρωθεί η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές ή τόσο η Gazprom όσο και η ΔΕΠΑ επιθυμούν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια πριν την επισημοποίηση της μη συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στους στόχους που έχει θέσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τη Gazprom. Η Ελλάδα διεκδικεί μια τιμή στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου ή και χαμηλότερη, με αναδρομικότητα ενός έτους, δηλαδή έναρξη εφαρμογής της νέας τιμής από τις αρχές του 2013.

Ταυτόχρονα όπως διαμηνύουν αρμόδιες πηγές μετά και την τελευταία επαφή των Ρώσων, «είναι προτιμότερος ο φιλικός διακανονισμός, από μια χρονοβόρα προσφυγή στη διαιτησία» υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ικανοποιούνται οι όροι που έχουν τεθεί.

Θυμίζουμε ότι με βάση τα όσα διέρρευσαν μετά τη συνάντηση της Αγίας Πετρούπολης, διαπιστώθηκε μια μικρή αλλά υπαρκτή διαφορά μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, με τη ΔΕΠΑ να ζητεί μια τιμή κοντά στα 380 δολάρια και τη Gazprom να κινείται πέριξ των 400 δολαρίων.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν στην υφιστάμενη σύμβαση προμήθειας, η οποία λήγει το 2016 και περιλαμβάνει option δεκαετούς επέκτασης. Δεν αποκλείεται ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η επέκταση και άρα η όποια συμφωνία επιτευχθεί να αφορά σε μικρότερο χρονικό διάστημα, με δεδομένο ότι από το 2018, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού TAP και η εισροή επιπλέον ποσοτήτων αζέρικου φυσικού αερίου.

Πάντως το θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου έχει προσλάβει και πολιτικό ενδιαφέρον, υπό την έννοια ότι το κόστος της ενέργειας αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα τόσο για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όσο και για την καθημερινότητα των δοκιμαζόμενων νοικοκυριών. Έτσι αναμένεται η όποια τελική προσφορά των ρώσων να τεθεί υπόψη και της πολιτικής ηγεσίαςπροτού ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και από ελληνικής πλευράς.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook