Με διστακτικότητα υποδέχθηκαν το νέο έτος οι αγορές, αφού οι μέχρι τώρα αποδόσεις είναι συγκρατημένες, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τι έχει συμβεί στα διάφορα σημεία της υδρογείου τις πρώτες εβδομάδες του 2014.

Ξεκινώντας την επισκόπηση μας από την άλλη πλευρά του ατλαντικού, και συγκεκριμένα από τις αγορές των Η.Π.Α., διαπιστώνουμε μία έντονη διστακτικότητα με τις μετοχικές αγορές να κινούνται οριζόντια και να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας νέα δεδομένα για να χαράξουν την περαιτέρω πορεία τους.

Επισημαίνουμε επίσης την ευαισθησία της αγοράς σε αρνητικές εκπλήξεις αποτελεσμάτων. Μετά από πολλά τρίμηνα θετικών εκπλήξεων στα εταιρικά αποτελέσματα οι αναλυτές έχουν θέσει τον πήχη των προσδοκιών σε υψηλά επίπεδα και το ρίσκο των αρνητικών εκπλήξεων είναι πλέον σημαντικό.

Ας είμαστε προσεκτικοί φέτος με την αμερικάνικη αγορά, διατηρώντας την θετική μας προδιάθεση αλλά και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εντονότερες διακυμάνσεις από ότι το 2013.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν πιο ζωηρά το 2014, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούν το βασικό στοίχημα της χρονιάς. Ο Γερμανικός δείκτης DAX κατακτά συνεχώς νέες κορυφές, ενώ αξιόλογες είναι οι αποδόσεις στις χώρες του νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα), με την χώρα μας να προηγείται παγκοσμίως σε θετικές αποδόσεις.

Ισχυρή ανάκαμψη επίσης στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και ιδιαίτερα στις τράπεζες των χωρών του Νότου, με έμφαση στις Ιταλικές τράπεζες. Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε από παράλληλη μείωση των spreads των χωρών του Νότου, επιτρέποντας την έκδοση νέων ομολογιακών σειρών με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Το σκηνικό αυτό αναζωπύρωσε τις ελπίδες της χώρας μας για πρόωρη έξοδο στις αγορές το 2014.

Στην Ιαπωνία η νέα χρονιά ξεκίνησε με υποχώρηση των τιμών και ανησυχίες για την επιτυχία του ασκούμενου μίγματος οικονομικής πολιτικής. Οι αγορές ανησυχούν για το γεγονός ότι η ποσοτική χαλάρωση θα αναζωπυρώσει των πληθωρισμό και θα καταστήσει δύσκολη την διαχείριση του δημόσιου χρέους, το οποίο ξεπερνάει το 200% του Α.Ε.Π. Θα απαιτηθεί σοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία θα βάλλει ξανά σε ρίσκο την ανάπτυξη. Δύσκολοι και λεπτοί χειρισμοί για να βρεθεί το σωστό μίγμα πολιτικής και να επιτευχθεί ο στόχος.

Οι αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν, στην πλειοψηφία τους, την αρνητική τους πορεία κινούμενες στην σκιά του tapering και συνεχίζοντας ουσιαστικά την τάση του 2013. Ενδιαφέρουσα επίσης η πορεία του χρυσού, ο οποίος παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση, παρουσιάζει αξιοσημείωτες αναπηδήσεις από τα χαμηλά. Από ότι φαίνεται θα μας προσφέρει ενδιαφέρουσες συγκινήσεις φέτος.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις λοιπόν ξεκίνησαν το νέο έτος οι αγορές, με τις μετοχικές αγορές να διατηρούν γενικά το θετικό τους τέμπο, όντας έτοιμες όμως να αμφισβητήσουν ανά πάσα στιγμή την ανοδική ορμή στο φως αρνητικών ειδήσεων. Μην ξεχνάμε, ότι ειδικά η αμερικάνικη αγορά, έχει διανύσει τεράστια ανοδική πορεία χωρίς ουσιαστική διόρθωση.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook