Υλικά

• 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κύβους
• 500 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
• 1200 γρ. ζωμός κοτόπουλο ή λαχανικών
• 80 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 60 γρ. βούτυρο γάλακτος
• 2 κρόκους αυγών
• 80 ml. χυμό λεμονιού
• 500 γρ. ανθόγαλο
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μια πλατιά κατσαρόλα και βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο. Μόλις ζεσταθούν και αυτά, τσιγαρίζουμε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. 

Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γυαλίσουν οι πατάτες, προσέχοντας παράλληλα να μην πάρουν χρώμα.

Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 λεπτό. 

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό (κοτόπουλο ή λαχανικών) και τα αφήνουμε να πάρουν 1 βράση. Ακολούθως, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. 

Σε μπασίνα (λεκάνη), σπάμε τους κρόκους των αυγών και ρίχνουμε το ανθόγαλο. Με ένα αυγοδάρτη τα ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Αποσύρουμε τη σούπα από τη φωτιά και με μια βαθιά κουτάλα, ρίχνουμε σιγα σιγά «κλωστή» λίγο ζωμό στο μίγμα των αυγών χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε. 

Συνεχίζουμε μέχρι το μίγμα των αυγών να πάρει τη θερμοκρασία της κατσαρόλας (σούπας). 

Σε εκείνο το σημείο, το ρίχνουμε και το ενσωματώνουμε με τη σούπα. Ανακατεύουμε και το βάζουμε εκ νέου στη φωτιά, να ζεσταθεί μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού, χωρίς όμως να πάρει βράση. Διορθώνουμε τη γεύση αν χρειαστεί και σερβίρουμε.