Μπορεί στις πεδιάδες του Αφγανιστάν να μην έχει καλό σήμα και κατά τη διάρκεια της μάχης οι στρατιώτες να μην προλαβαίνουν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο, παρόλα αυτά ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του διαδικτυακό κατάστημα εφαρμογών για κινητά, με την ελπίδα να δημιουργήσει κάποια εργαλεία που θα κάνουν τα στρατεύματα πιο αποτελεσματικά εν καιρώ πολέμου.

Περισσότερες από 30 εφαρμογές έχουν ήδη δημιουργηθεί και διατίθενται στο διαδικτυακό κατάστημα Army Marketplace, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από στρατιώτες με υπολογιστές, iPhone ή κινητά με Google Android.

Οι ήδη υπάρχουσες εφαρμογές εστιάζουν στην εκπαίδευση. Για παράδειγμα, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν πλέον να «κατεβάζουν» ένα απλό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αντί να αγοράζουν ογκώδεις τόμους τεχνικών εγχειριδίων. Υπάρχουν επίσης προγράμματα διατροφής και γυμναστικής για να βοηθήσουν τους στρατιώτες να παραμένουν σε φόρμα.

Παρόλα αυτά, σύντομα, η υπηρεσία ελπίζει να είναι σε θέση να προσφέρει εφαρμογές που θα πηγαίνουν πολύ παραπέρα, επιτρέποντας στους στρατιώτες να εντοπίζουν τις κινήσεις των άλλων δυνάμεων, να δημιουργούν σχέδια μάχης και να μεταφράζουν ξένες γλώσσες ενόσω βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Λόγω της σπουδαιότητας των εφαρμογών αυτών όμως, ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να υπερκεράσει τους τεράστιους κινδύνους ασφαλείας που δημιουργούνται από ενδεχόμενη διαρροή τους. Συγκεκριμένα, η υποκλοπή μιας εφαρμογής που επιτρέπει στους αμερικανούς στρατιώτες να εντοπίζουν τις θέσεις των συμπολεμιστών τους θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική.

«Σε αυτή τη φάση το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι ότι κανένα από κινητά νέας τεχνολογίας δεν είναι ασφαλή. Αν η μια τραπεζική εφαρμογή δεχτεί διαδικτυακή επίθεση, τότε θα έχει χάσει κανείς μερικά χρήματα και ίσως μπορέσει να αποζημιωθεί από την τράπεζα. Αν όμως διαπεραστεί η ασφάλεια των συστημάτων μας, τότε θα κινδυνεύσουν πραγματικές ζωές.», λέει ο υπεύθυνος του Army Marketplace Γκρέγκορι Μόουτς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook