Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, η μαύρη και αδήλωτη εργασία έχει κατακλύσει την αγορά, σύμφωνα με τα κλιμάκια του ΙΚΑ.
Αποκαλυπτικό της έντασης του φαινομένου είναι τα τελευταία στοιχεία που πρόεκυψαν από δύο συνεργεία ελέγχου που επισκέφτηκαν και έλεγξαν επιχειρήσεις της περιοχής Πατρών από 17/1/2014 – 20/1/2014.
Συγκεκριμένα ελέχθησαν 130 επιχειρήσεις (Βιομηχανίες – υπηρεσίες καθαρισμού – security νοσοκομείου Ρίου – ταξί – λαϊκές αγορές – φορτηγά – υγειονομικού ενδιαφέροντος) και διαπιστώθηκε ότι 85 επιχειρήσεις απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό. Ποσοστό 60%.
Από τους 741 ευρεθέντες εργαζόμενους, 280 βρέθηκαν ανασφάλιστοι. Ποσοστό 37,8%.
Ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει το μέγεθος του φαινομένου είναι ότι τις τελευταίες 10 μέρες είχαν καταχωρηθεί στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. (Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού) 244 νέοι εργαζόμενοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δούλευαν ανασφάλιστοι και «προσλήφθηκαν» αναγκαστικά υπό την απειλή των νέων μέτρων.
Και να φανταστείτε ότι οι εργοδότες είχαν ενημερωθεί από τα τοπικά ΜΜΕ ότι στην περιοχή είχαν προγραμματιστεί έλεγχοι από κλιμάκια του ΙΚΑ.
Η ΠΟΣΕ- ΙΚΑ σχολιάζει ότι οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας όχι μόνο δεν έλυσαν, αλλά ούτε μείωσαν το πρόβλημα της μαύρης αδήλωτης εργασίας και ζητεί από το Υπουργείο Εργασίας να πάρει κι άλλες αποφάσεις παρεμβατικού χαρακτήρα, με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ .
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook