Ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο ανατρεπτικός νέος δήμαρχος στο Νέο Δελχί της Ινδίας, κατέβηκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί... Όχι ακριβώς εναντίον του εαυτού του βέβαια, αλλά εναντίον της Κυβέρνησης, διεκδικώντας να περάσει η διοίκηση της αστυνομίας της πόλης στον έλεγχο του. 

Για να πετύχει το σκοπό του «κατασκήνωσε» από τη Δευτέρα έξω από το αρμόδιο υπουργείο, μαζί με τους υποστηρικτές του. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε παράληση σχεδόν το μισό Νέο Δελχί, καθώς η αστυνομία υποχρεώθηκε σε λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας. 

Η διαμαρτυρία του Δημάρχου έληξε σήμερα, αφού ο ίδιος και περίπου εκατό ακόμη διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα στο πεζοδρόμιο, έξω από το υπουργείο.

Ο ανατρεπτικός δήμαρχος Arvind Kejriwal είναι γνωστός ακτιβιστής στην Ινδία με σειρά δράσεων τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι 45 χρονών και εκλέχθηκε στο αξίωμα υποσχόμενος αλλαγές στους πολίτες - ήδη μια σειρά ανατροπών έχει ξεκινήσει στο Νέο Δελχί. 

Δήλωσε αναρχικός στους δημοσιογράφους, έχει καταργήσει μια σειρά προνομίων για τους αξιωμάτούχους της πόλης - όπως για παράδειγμα τη συνοδεία ασφαλείας του Δημάρχου: «Ο Θεός είναι η ασφάλειά μου», δηλωνει και συνεχίζει «μέσα σε είκοσι μέρες σταματήσαμε την VIP κουλτούρα που επικρατούσε στο Νέο Δελχί». 

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν πως με κινήσεις εντυπωσιασμού προσπαθεί να κερδίσει το προβάδισμα για τις εθνικές εκλογές που έρχονται στην Ινδία, ενώ την ίδια ώρα έχει εγκαταλείψει τη διοίκηση της πόλης για να επιδίδεται στις «αγαπημένες» του διαμαρτυρίες. 

Οι φωνές που τον καλούν να διαλέξει συνεχώς πληθαίνουν: εξουσία ή διαμαρτυρία; 

protothema.gr