Πυρά ακούστηκαν τη Δευτέρα σε προάστιο της Δαμασκού, ενώ συνεχίζονται τα επεισόδια στην πόλη Μπανιάς, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου επενέβη ο στρατός το Σάββατο, για να καταστείλει το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος. Στη Μουανταμίγια, προάστιο της δυτικής Δαμασκού, «ακούστηκαν πυρά το πρωί, ενώ οι τηλεφωνικές επικοινωνίες διακόπηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, «ο δρόμος που συνδέει το προάστιο με την πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί».

Ταυτόχρονα, στην παραθαλάσσια πόλη Μπανιάς των περίπου 50.000 κατοίκων «συνεχίστηκαν οι έρευνες σε σπίτια στη διάρκεια της νύχτας (της Κυριακής) και το πρωί της Δευτέρας. Άρματα μάχης συνεχίζουν να βρίσκονται στην πόλη» δήλωσε ο Ραμί Άμπντελ Ραχμάν, πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί» πρόσθεσε, ενώ έγιναν πάνω από 300 συλλήψεις.

Έκρυθμη η κατάσταση και στην Τυνησία
Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στην ευρισκόμενη σε πολιτική κρίση Τυνησία. Την Κυριακή, ένας άντρας σκοτώθηκε στη Σλιμάν, προάστιο της Τύνιδας, στη διάρκεια διαδηλώσεων, όταν προσπάθησε να εμποδίσει νεαρούς να ρίξουν πέτρες εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος. «… Ο στρατός απάντησε με προειδοποιητικά πυρά, με στόχο να διαλύσει το πλήθος. Εκείνη την ώρα, ο 25χρονος Μαχμούντ ελ Τούνσι χτυπήθηκε από μια σφαίρα στην κοιλιά\”, προτού υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο, περιέγραψαν οι πηγές από τον τόπο του αιματηρού περιστατικού.

Οι αρχές της Τυνησίας δεν έχουν δώσει επίσημο απολογισμό των θυμάτων από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Τύνιδα, παρά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα, η οποία αποφασίστηκε το Σάββατο.Σύμφωνα με την εφημερίδα La Presse, η οποία επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας, 70 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τις λεηλασίες και τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη Σλιμάν.

Παράλληλα, 15 δημοσιογράφοι ξένων και τοπικών μέσων ενημέρωσης κακοποιήθηκαν από αστυνομικούς, την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής. Μία πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, την οποία επικαλείται η εφημερίδα La Presse, επισήμανε ότι κάποιοι πράκτορες που επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η έρευνα, προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι.

Νεαροί απηύθυναν έκκληση μέσω του Facebook για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων, μετά την προειδοποίηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Φαρχάτ Ράτζι, ότι πιστοί στον έκπτωτο πρόεδρο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι ενδέχεται να προβούν σε πραξικόπημα, εάν στις εκλογές του Ιουλίου κερδίσουν οι ισλαμιστές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook