Την εκτίμηση πως δεν ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των παγκόσμιων αγορών, εξαιτίας της ελληνικής πραγματικότητας, εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), κ. Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος μάλιστα κάλεσε την Ευρώπη να αναγνωρίσει το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που έχει υλοποιήσει η χώρα μας.
Μιλώντας στο CNBC, ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους του 2012, εξαιρεί από τις απειλές που θα μπορούσαν να παρασύρουν τις αγορές, τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κίνα.
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι», σημειώνει ο κ. Νταλάρα, παρατηρώντας πως οι Ευρωπαίου συνεχίζουν να παράσχουν οικονομική βοήθεια και επιδεικνύουν προθυμία για να καταστούν λίγο παραπάνω γενναιόδωροι.
Όπως επισημαίνει, η χώρας μας έχει διανύσει μια μεγάλη περίοδο προσαρμογών και εκτιμά πως έφθασε η ώρα η Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά, ειδικότερα σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Σχετικά με τα κόστος δανεισμού σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ιταλία που έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα, ο κ. Νταλάρα σημειώνει πως δεν πρόκειται για ένδειξη δραματικής βελτίωσης των οικονομιών αυτών των χωρών. Παρατηρεί, δηλαδή, πως η υποχώρηση των αποδόσεων δεν αντανακλά μία ριζική βελτίωση, αλλά σπεύδει να προσθέσει πως σίγουρα οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι.
Όσον αφορά στην περίπτωση της Κίνας, ο κ. Νταλάρα δεν «βλέπει» κάποιο σημαντικό συστημικό κίνδυνο. Θεωρεί, συγκεκριμένα, πως ναι μεν μπορεί να φέρει μία αστάθεια στις αγορές, είναι αρκετά ακίνδυνη δε, αφού δεν θα μπορούσε να προξενήσει μία πλήρη αποσταθεροποίηση.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook