Τελευταία ενημέρωση: 10.35

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα σχολεία τις Κρήτης με γονείς, δασκάλους και μαθητές να διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και εξοπλισμό, οι οποίες παρότι βρισκόμαστε στα τέλη Ιανουαρίου παραμένουν.

Δημοτικό Σχολείο Τυλίσου

\"\"

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Τυλίσου  από νωρίς το πρωί μέχρι και λίγο μετά τις 10:00 είχε κλείσει τον δρόμο Ηράκλειο-Ανώγεια στο ύψος του χωριού, όπως είχε προαναγγείλει με ανακοίνωσή του.
Στο σημείο βρέθηκε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μαμουλάκης ο οποίος ενημέρωσε τους γονείς πως στο σχολείο θα τοποθετηθεί τρίτος δάσκαλος μέσα στις επόμενες ημέρες.

Από την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου ο Σύλλογος είχε προχωρήσει στην κατάληψη του σχολείου έχοντας μάλιστα την στήριξη των γονιών και όλου του χωριού. Με απόφαση του Συλλόγου το σχολείο θα τελεί υπό κατάληψη μέχρι να τοποθετηθεί ο νέος δάσκαλος.

\"\"

2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας

Συνεχίζουν την αποχή από τα μαθήματα οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας, όπως αποφασίστηκε χθες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση αντιπροσωπίας των γονέων, παρουσία της αντιπεριφεριάρχη Λασιθίου κας Πετράκη και του αντιδημάρχου Σητείας κου Αντωνιδάκη με τον περιφερειακό Δντη πρωτ/θμιας εκπαίδευσης Κρήτης κ. Κλινάκη στο γραφείο του στο Ηράκλειο. 
Την ίδια μέρα στις 6.30 μμ θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.
Την Παρασκευή εκπρόσωποι των γονέων θα συναντηθούν με τον βουλευτή Λασιθίου κο Πλακιωτάκη.

Κλειστό και το Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων

Επίσης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
\”Αποφασίσαμε το κλείσιμο του Δημοτικού σχολειού Ανωγείων,απο Δευτέρα 20/1/2014 διότι παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις και πιέσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς του νησιού μας, δεν καταφέραμε να καλύψουμε κανένα κενό σε διδακτικό προσωπικό.
Το Δημοτικό σχολείο Ανωγείων λειτούργησε για πρώτη φορά το 1928 και στο πέρασμα των χρόνων έχει δώσει την δυνατότητα εκπαίδευσης σε χιλιάδες παιδιά των Ανωγείων και όχι μόνο.
Μια ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή σαν τη δική μας στερείται δυνατοτήτων και ευκαιριών που μπορούν να έχουν τα παιδιά στις πόλεις ή κοντά σε αυτές περιοχές. Η κύρια απασχόληση των παιδιών μας είναι το σχολείο μας, του οποίου οι παροχές μειώνονται διαρκώς. Μέλημα μας είναι η μείωση του φαινομένου της σχολικής διαρροής πράγμα που μειώνει την παραβατική συμπεριφορά και επιτυγχάνεται με τη στελέχωση του τμήματος ένταξης και τοποθέτηση ειδικοτήτων και δασκάλων από την αρχή της σχολικής χρονιάς, χωρίς καθηστερήσεις και μακράς διάρκειας αναμονές δασκάλων. Αυτό δίνει στα παιδιά αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς,κρατώντας το ενδιαφέρον τους ζωντανό για το σχολείο.
Το 10θέσιο Δημοτικό Ανωγείων έχει ήδη υποβαθμιστεί σε 9θέσιο και τώρα λειτουργεί ,ελπίζουμε προσωρινά, ως 6θέσιο. Θεωρούμε άδικη αυτή την μείωση των οργανικών θέσεων του σχολείου μας που αποτελεί συστατικό στοιχείο ύπαρξης της κοινωνίας μας.
Δεν μπορούμε ν’ ανεχτούμε επιπλέον έκπτωση στο επίπεδο της εκπαίδευσης των παιδιών μας.
Τα ζητήματα υγείας και παιδείας είναι μείζονος σημασία για μας και θα πρέπει η πολιτεία να μεριμνεί με ιδιαίτερη προσοχή.
Για το λόγο αυτό ζητάμε : 
1)Την άμεση τοποθέτηση 3 δασκάλων για τον χωρισμό της Πρώτης, Τρίτης και Τετάρτης τάξης των 24,27 και 25 μαθητών αντίστοιχα. ‘Έχουμε να κάνουμε με ανομοιογενή τμήματα με αρκετούς μαθητές να παρουσιάζουν ιδιαίτερες συμπεριφορές ,όπως διάσπαση προσοχής και μαθησιακές δυσκολίες, πράγμα που καθιστά δύσκολη την εναρμόνιση των αντιθέσεων και κατ‘ επέκταση την εύρυθμη λειτουργία της τάξης. Μείζονος σημασίας είναι το τμήμα της Πρώτης Δημοτικού, καθοριστική τάξη για την είσοδο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2)Την τοποθέτηση επίσης των ειδικοτήτων της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας καθώς και των ειδικοτήτων εφαρμογών πληροφορικής και Μουσικής παιδείας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί με πληρότητα και το Ολοήμερο.
3)Ακόμα ζητάμε την ενίσχυση του σχολείου μας με σύγχρονο εξοπλισμό και εποπτικά μέσα ,όπως διαδραστικούς πίνακες σε κάθε τάξη ή οθόνες προβολής, ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.α. 
4)Απαιτούμε το ξεκαθάρισμα της κατάστασης με τη γυμνάστρια που κρατά την οργανική της θέση στο σχολείο μας εδώ και 10 χρόνια χωρίς να παρουσιάζεται, αιτούμενη συνεχόμενες άδειες.
5)Αιτούμαστε την επιπλέον μοριοδότηση της περιοχής μας ,ώστε να υπάρχει κίνητρο έλευσης εκπαιδευτικών και επιθυμία παραμονής καθ’ όλη την σχολική χρονιά, μειώνοντας έτσι τον αριθμό αιτήσεων για βελτίωση θέσης. 
Στόχος μας είναι το σχολείο μας να είναι ανοιχτό και να λειτουργεί εύρυθμα και με πληρότητα.
Η διευθύντρια του σχολείου αλλά και οι έξι δάσκαλοι βρήκαν στις 8 το πρωί την πόρτα κλειστή και τους γονείς μαζί με τα παιδιά να ζητάμε πράγματα που θα ήταν αυτονόητα σε ένα κράτος που βάζει ως προτεραιότητα του την Παιδεία.Η κατάληψη θα συνεχιστεί σίγουρα και την Τρίτη και στη συνέχεια θα λαμβάνεται απόφαση για τη συνέχιση της ή όχι κάτι που θα εξαρτηθεί από τα αντανακλαστικά που θα δείξει το Υπουργείο Παιδείας. Οι γονείς πάντως ειμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των παιδιών μας περιμένοντας πια όχι υποσχέσεις αλλά άμεσες λύσεις στα δεδομένα προβλήματα.
Ήδη σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απόστολος Κλινάκης θα καταθέσει ειδικό υπόμνημα για τα Ανώγεια στον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και αναμένονται εξελίξεις για τις ελλείψεις του σχολείου μας.
Σε νέα Γ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού σχολείου Ανωγείων αποφασίστηκε συνέχιση των κινητοποιήσεων έως την Παρασκευή , ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί συνάντηση των γονέων, του Δημάρχου Ανωγείων κου Σωκράτη Κεφαλογίαννη, τον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνης με τον περιφερειακό Δντη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολο Κλινάκη στο χώρο του Δημοτικού σχολείου Ανωγείων στις 12 το μεσημέρι.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook