Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι ωμές εικόνες απάνθρωπης βίας μέσα στις συριακές φυλακές, όπως τις κατέγραψε ένα λιποτάκτης υπάλληλος του καθεστώτος Άσαντ. 

Το καθήκον του φωτογράφου- ο οποίος εργαζόταν για 13 χρόνια για το συριακό καθεστώς- ήταν να φωτογραφίζει τα πτώματα που στέλνονταν από τις φυλακές στο στρατιωτικό νοσοκομείο, προκειμένου να πιστοποιείται ο θάνατος τους. Καθώς φωτογράφιζε ακόμα και 50 πτώματα την ημέρα, ο λιποτάκτης ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του μια κάρτα μνήμης στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 55.000 φωτογραφίες από 11.000 νεκρούς στις συριακές φυλακές, από τον Μάρτιο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2013.   

Ο φωτογράφος, στον οποίο δόθηκε το κωδικό όνομα Καίσαρας, όταν λιποτάκτησε έδωσε τις φωτογραφίες στο Συριακό Εθνικό Κίνημα, μια ομάδα των εξεγερμένων που υποστηρίζεται από το Κατάρ και με αφορμή της μαρτυρίες, το Κατάρ διεξήγαγε λεπτομερή έρευνα.

Η έκθεση των 31 σελίδων, δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian και από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μία ημέρα πριν την έναρξη της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, τη λεγόμενη Γενεύη 2.

Σύμφωνα με τρεις ανεξάρτητες εισαγγελίες, η έκθεση τεκμηριώνει τις \”συστηματικές\” δολοφονίες 11.000 κρατούμενων σε φυλακές της Συρίας και κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση για σφαγές μεγάλης κλίμακας και βασανιστήρια.

Κάθε σορός που έφτανε στο νεκροτομείο φωτογραφίζονταν με έναν αύξοντα αριθμό. Τα περισσότερα ήταν πτώματα νεαρών ανδρών, ηλικίας μεταξύ 20 και 40 και με ελάχιστα ή καθόλου ρούχα.

\”Σημαντικός αριθμός των πτωμάτων παρουσιάζουν σημάδια λιμοκτονίας και έφτασαν στο νεκροτομείο αποστεωμένα. Άλλοι σοροί έφεραν εγκαύματα, μώλωπες, σημάδια στραγγαλισμού, και ηλεκτροπληξίας, ενώ αρκετά από τα πτώματα ήταν χωρίς μάταια\” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

\"\"

\”Εκτιμούμε ότι τέτοια στοιχεία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το συριακό καθεστώς. Τέτοια στοιχεία θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το συριακό καθεστώς\”, υπογραμμίζουν οι εισαγγελείς στην έκθεσή τους.

Ωστόσο, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Ντέσμοντ ντε Σίλβα σημείωσε ότι \”αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι της άλλης πλευράς δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα. Όμως αυτή η συστηματική δολοφονία κρατουμένων αποδίδεται, κατά τη γνώμη μας, στην συριακή κυβέρνηση\”.

Δείτε ολόκληρο το αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook