Παραδοσιακά και φέτος γιόρτασε το Δωδεκαήμερο ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού «Αετογιάννης»(www.Aetogiannis.gr). Παραδοσιακές γιορτές, δρώμενα και κάλαντα στους δρόμους, παράσταση για τις εκδηλώσεις του Δήμου και μεγάλη Χοροεσπερίδα στις 7 Φεβρουαρίου για την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας του Ομίλου συνθέτουν το σκηνικό των ευετηριακών δράσεων του Ομίλου.

Παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη Γιορτή

Παραμονή των Χριστουγέννων, ο Όμιλος διοργάνωσε στα γραφεία του γιορτή, που διήρκεσε από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ. Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν με παραδοσιακά κάλαντα, τραγούδια και χορούς, αλλά και να γευτούν παραδοσιακά φαγητά, ενώ μικροί και μεγάλοι μαθητές του Ομίλου έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια και τραγούδησαν τα παλαιά κάλαντα της Κρήτης τα οποία διδάχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Καλαντιστάδες και χορευτές στο κέντρο του Ηρακλείου

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού Αετογιάννης, προσκεκλημένος του Δήμου Ηρακλείου για τις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις της πόλης οργάνωσε δρώμενα, κάλαντα και χορούς στους δρόμους και τις πλατείες.

Δεκάδες μέλη του Ομίλου, με αναμμένα τα φαναράκια τους, ξεκίνησαν από το ύψος της Καινούριας Πόρτας, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ομίλου, με προορισμό την Αρχιεπισκοπή. Η ομάδα συνέχισε στους κεντρικούς δρόμους της αγοράς του Ηρακλείου ψάλλοντας, με τη συνοδεία οργάνων, τα κάλαντα σε όλη τη διαδρομή.

Στις 7μ.μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος υποδέχτηκε έναν-έναν τους μαθητές του Ομίλου και αφού τελείωσαν τα κάλαντα τους ευχαρίστησε συγκινημένος. «Τα κάλαντα είναι μια αφορμή να ανταλλάξουμε ευχές», σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος. Ο δάσκαλος του Ομίλου του χάρισε μία εικόνα του Αγίου Μηνά, από το ταξίδι του Ομίλου στην Αίγυπτο, με την απεικόνιση του Αιγυπτιώτη Αγίου.

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή παρευρέθηκαν διάφοροι τοπικοί φορείς, προσκεκλημένοι του Ομίλου, όπως ο κ. Νίκος Ηλιάκης πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, ο κ. Ζαχαρίας Αμανάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλού Χωριού, ο κ. Αντώνης Κουρουπάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελιάς, ο κ. Γιώργος Μαυραντωνάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού, ο κ. Μανώλης Περβολαράκης με το συγκρότημά του, οι μουσικοί και ιεροψάλτες κ. Θάνος και κ. Γρηγόρης Γιακουμάκης που είχαν συνοδεύσει τον Όμιλο στην πρόσφατη αποστολή του στην Αίγυπτο και αρκετοί εκπρόσωποι των παραρτημάτων του Ομίλου.

Όλοι τους έδωσαν ευχές για το νέο έτος, ενώ με τη σειρά του ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Είναι υπέροχο να συγκεντρώνονται όλοι οι φορείς. Αυτό είναι θρησκεία, η δύναμη που ενώνει. Οι καιροί μάς έχουν απομονώσει. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε Έλληνες και να καλλιεργούμε τον εαυτό μας για να γίνουμε αυτοί που θέλουμε να είμαστε».

Στις 8μ.μ. ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού Αετογιάννης έφτασε στην πλατεία Ελευθερίας όπου τραγούδησε μία σύνθεση από παλιά παραδοσιακά κρητικά κάλαντα που κάλυπταν περιοχές από τη Σητεία μέχρι και τα Χανιά.

Στη συνέχεια, ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση από τους μαθητές του Ομίλου και παρουσιάστηκαν πολλοί παλαιοί και ευρύτερα διαδεδομένοι χοροί της Κρήτης με τη συνοδεία του συγκροτήματος του Μανώλη Περβολαράκη.

Ο δάσκαλος του Ομίλου, κλείνοντας την εκδήλωση, τόνωσε το ηθικό των θεατών λέγοντας: «Εκφράζουμε τις παραδόσεις των προγόνων μας. Και εκείνοι έζησαν δυσκολίες, ίσως και εντονότερες από τις δικές μας. Δεν το έβαλαν, όμως, κάτω και με αγώνα κατάφεραν να τις ξεπεράσουν. Το 2014 ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και, με οδηγό την παράδοση, να μονιάσουμε και να αγωνιστούμε όπως παλιά».

Θεοφάνια και Εορτή Άι-Γιάννη

Ανήμερα των Φώτων ο Όμιλος παρευρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεοφανίων από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και τις Αρχές του τόπου, ενώ για τη εορτή του Άι-Γιάννη, κατά την οποία εορτάζει και ο Όμιλος, διοργανώθηκε μεγάλο κέρασμα για τους μαθητές και τους φίλους του Ομίλου. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι για την επίσημη έναρξη της νέας χορευτικής χρονιάς.

Αγιοβασιλόπιτα και μεγάλη χοροεσπερίδα του Ομίλου

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 στις 8 μ.μ. ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού Αετογιάννης διοργανώνει την ετήσια Χοροεσπερίδα (Αγιοβασιλόπιτα 2014) στο κέντρο «Κουρήτες». Θα πραγματοποιηθεί παράσταση από τις Ομάδες του Ομίλου, αλλά και Μεγάλο Γλέντι με τους Βασίλη Σταυρακάκη και Ιάκωβο Πατεράκη.

Θα υπάρχει λαχειοφόρος με δεκάδες δώρα και προγράμματα του Ομίλου. Όσοι παραστούν στη Χοροεσπερίδα μπορούν να κρατούν τρόφιμα μακράς διαρκείας, φάρμακα (ακόμα και από το σπίτι) ή ρούχα που δε χρειάζονται. Τα έσοδα θα διατεθούν στην αποπεράτωση του Ξενώνα Αγάπης του Ομίλου στην Αγία Τριάδα. Η είσοδος είναι 15 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού, κρασί και αναψυκτικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook