Τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχουν περάσει κατά την άποψη της πλειονότητας των διεθνών επενδυτών που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. Το 57% των 477 επενδυτών, αναλυτών και χρηματιστών που είναι συνδρομητές του πρακτορείου και ερωτήθηκαν σχετικά, δήλωσαν ότι έχει σταματήσει η επιδείνωση της κατάστασης των ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων – μία αλλαγή του κλίματος που αντανακλάται στην αύξηση της ζήτησης για χρηματοπιστωτικές επενδύσεις στην περιοχή.
Η βελτιωμένη διάθεση είναι ορατή στις αγορές, καθώς η μέση απόδοση των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας μειώθηκε αυτό τον μήνα σε επίπεδο – ρεκόρ για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους δείκτες ομολόγων της τράπεζας Bank of America Merrill Lynch. «Οι επενδυτές είναι πιο εποικοδομητικοί έναντι της Ευρωζώνης, αλλά τα θεμελιώδη δεδομένα (fundamentals) είναι ακόμη πολύ αδύναμα», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική νομισμάτων της Commerzbank στο Λονδίνο κ. Πίτερ Κινσέλα, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.
Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται οι προοπτικές της ανεργίας, που αυξήθηκε ως αποτέλεσμα της κρίσης. Με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 12,1% και πολλούς νέους της περιοχής να είναι άνεργοι, το 40% των ερωτηθέντων ανέφεραν την ανεργία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη της Ευρώπης. Δεύτερη μεγάλη απειλή θεωρείται το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος με ποσοστό 29% και ακολουθούν στην τρίτη θέση οι πολιτικές λιτότητας με ποσοστό 15%.
Η τάση μεγαλύτερης αισιοδοξίας μεταξύ των επενδυτών βοηθά, ωστόσο, στο να μην εμφανίζεται η Ευρώπη ως αντικείμενο αυξημένης ανησυχίας στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Συνεδρίου του Νταβός, οι οποίες αρχίζουν σήμερα, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, τραπεζιτών και πολιτικών. Για σήμερα έχει προγραμματισθεί μία συζήτηση στο Νταβός με θέμα: «Έχει επανέλθει η Ευρώπη;», στην οποία θα μετέχουν ο πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) \’Αξελ Βέμπερ καθώς και ανώτατα επιχειρηματικά στελέχη από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία.
Οι πολιτικές της γερμανίδας καγκελαρίου θεωρήθηκαν θετικές από το 70% των ερωτηθέντων στην έρευνα, ενώ μόλις 12% θεώρησε θετικό το έργο του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ευνοϊκή ήταν η κρίση του 71% των ερωτηθέντων για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα βρεθεί στο Νταβός. 
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook