Δύο εφορίες στον Νομό Ηρακλείου, δείχνει ο Βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ως λύση στο χάος από τις ουρές που προέκυψαν τις δύο πρώτες κιόλας ημέρες της συγχώνευσης, με επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, τονίζοντας μάλιστα ότι η εν λόγω συγχώνευση «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα τελικά επεδίωκε».

Στην επιστολή του ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει την μεγάλη ταλαιπωρία των φορολογουμένων ολόκληρου του Νομού, που πλέον πρέπει να απευθύνονται σε μία και μοναδική Δ.Ο.Υ., ακόμη και για την διεκπεραίωση απλών φορολογικών υποθέσεων.Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Με την παρούσα επιστολή μου, θέλω να σας μεταφέρω την αγανάκτηση των φορολογουμένων πολιτών του Νομού Ηρακλείου, από την ταλαιπωρία που υφίστανται, απευθυνόμενοι στην μία και μοναδική πλέον ΔΟΥ Ηρακλείου, ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συγχώνευσης των μέχρι πρότινος δύο εφοριών.

Πιο συγκεκριμένα, από την Τρίτη 21-1-2014, όπου εφαρμόστηκε η κατάργησης της μίας από τις δυο εφορίες που είχαν απομείνει στον Νομό Ηρακλείου και η παράλληλη απορρόφηση της Α΄ από την Β, δημιούργησαν ατελείωτες ουρές, με απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες πολιτών.

Ο Νομός Ηρακλείου, όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα και οι φορολογούμενοί του δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μία μόνο Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. Όπως αποδεικνύεται η συγχώνευση και συστέγαση των δύο εφοριών του Νομού Ηρακλείου, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα τελικά επιδίωκε να λύσει.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η προσέλευση των φορολογουμένων στις εφορίες για απλές οικονομικές και φορολογικές υποθέσεις έχει αυξηθεί, αφού τα λάθη στον τρόπο είσπραξης πληθαίνουν και οι όποιες αλλαγές στα προγράμματα, στον τρόπο συναλλαγής και εκπλήρωσης των φορολογουμένων, είτε καθυστερούν, είτε δύσκολα γίνονται αποδεκτές από τους φορολογούμενους, ιδιαίτερα δε από τους ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα να μεταβαίνουν στα κατά τόπους καταστήματα για την διεκπεραίωση απλών υποθέσεων.

Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει και το γεγονός ότι καλούνται οι φορολογούμενοι από όλο τον νομό, να απευθυνθούν για φορολογικές υποθέσεις που δε διεκπεραιώνονται στα Κ.Ε.Φ., στην μοναδική πλέον ΔΟΥ Ηρακλείου. Προς απόδειξη των όσων περιγράφω, επισυνάπτω φωτογραφίες με τις «ουρές» φορολογουμένων που περιμένουν να εξυπηρετηθούν.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι τις δύο τελευταίες μέρες το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις εφορίες έχει πάρει έκταση σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα, ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά, με εργαζομένους και φορολογούμενους να κατηγορούν την Κυβέρνηση για την απόφαση συγχώνευσης των δύο εφοριών και τα νέα προβλήματα που δημιούργησε στα ήδη υπάρχοντα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ ότι ουσιαστική λύση, μπορεί να δοθεί μόνο με δύο εφορίες στον Νομό Ηρακλείου, πρόταση την οποία έχω ξανακάνει στο παρελθόν, όταν είχε γνωστοποιηθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών για την συγχώνευση των δύο εφοριών.»