Στον απόηχο της διόρθωσης που ακολούθησε την άνοδο του γενικού δείκτη στα νεα υψηλά των 1.305,96 το πρώτο δεκαήμερο του έτους ελληνικοί και ξένοι επενδυτικοί επιχειρούν να διακρίνουν τον προσεχή βηματισμό της. Και ενώ κοινός παρονομαστής εμφανίζεται να έιναι για όλους η επανάκαμψη της πολιτικής αβεβαιότητας, η αισιοδοξία για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα φαίνεται να διατηρείται, όπως και οι επιμέρους αισιόδοξες εκτιμήσεις από ξένους αναλυτές για συγκεκριμένους ομίλους.
 
Έτσι τις τελευταίες λίγες ημέρες πληθαίνουν οι αναβαθμίσεις ή η επανέναρξη κάλυψης ελληνικών μετοχών. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων η Goldman Sachs αύξησε την τιμή στόχο για τον ΟΤΕ, η Wood & Company που ξεκίνησε την κάλυψη της Motor Oil με σύσταση αγοράς αύξησε τον πήχη για τον ΟΠΑΠ, η JP Morgan άρχισε και πάλι την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών με σύσταση αύξησης θέσεων σε Πειραιώς και Alpha και η Exotix διατυπώνει την προτίμησής της στην μετοχή της Πειραιώς και στα warrants της Alpha Bank.
 
Την ίδια ώρα η Amundi Asset Management εκτιμά ότι τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει, η Saxo Bank τοποθετεί την ελληνική αγορά στις τρεις κορυφαίες επιλογές στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και η HSBC διατηρεί τη σύσταση overweight για την Ελλάδα παρά, όπως αναφέρει, το σημαντικό ράλι που έχει ήδη συντελεστεί.
 
Η NBG Securities βλέπει περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς φέτος όπως και η Pantelakis Securities αλλά και οι άλλοι ελληνικοί οίκοι όπως η Beta Securities. Όμως Barclays και Citi εστιάζουν στο πολιτικό ρίσκο, παράμετρος που δε διαφεύγει ούτε από τους πιο αισιόδοξους.
 
Αναλυτικότερα η Goldman Sachs αναβαθμίζει την μετοχή του ΟΤΕ σε buy και αποδίδει τιμή-στόχο τα 13,40 ευρώ από 9,7 ευρώ, που αποτυπώνει την πεποίθησή της ότι η εν εξελίξει προσπάθεια μείωσης του κόστους και απομόχλευσης συνεχίζει να αποδίδει.
 
Η JPMorgan Cazenove, κάνει λόγο για χρήσιμα μηνύματα που έλαβε από συγκρατημένα αισιόδοξες τράπεζες, ωστόσο προειδοποιεί για πιθανές αντιξοότητες από την πολιτική αστάθεια και την πιθανότητα συνέχισης της ύφεσης. «Συνεχίζουμε να προτιμούμε τις Πειραιώς και Alpha» σημειώνει. Αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της BlackRock και οι εκλογές του Μαΐου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ακόμα σημείο εισόδου τόσο για την Alpha, όσο και για την Πειραιώς, καθώς και οι δύο διαθέτουν επαρκή αποθέματα προ-προβλέψεων κερδών ενώ εκτιμά ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν περίπου 30 δισ. ευρώ καταθέσεις στις
Ελληνικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια
 
Η Exotix θεωρεί ότι η Ελλάδα παραμένει ο καλύτερος τρόπος, με σταθμισμένο ρίσκο, για να κερδίσει κανείς με δεδομένη την ευρύτερη ανάκαμψη της Ευρωζώνης και επιλέγει όπως αναφέρει να τοποθετηθεί σε warrants που είναι συνδεδεμένα με το ελληνικό ΑΕΠ, τον ΟΤΕ, την μετοχή της Πειραιώς αλλά και στα warrants της Alpha Bank.
 
Η Saxo Bank δια του αναλυτή της, Mads Koefoed, σημειώνει πως οι ελληνικές μετοχές έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 20%, ωστόσο περιμένει και έντονη μεταβλητότητα.
 
Μεταβλητότητα που σίγουρα υπονοεί και η Citigroup, σε έκθεση με τίτλο «Greece: Elections Risk Increases Significantly» όπου σημειώνει ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, πολύ πριν το 2016, κερδίζει έδαφος.
 
Αλλά και η Barclays που θεωρεί ότι το πρώτο εξάμηνο είναι μια περίοδος ρίσκου εξαιτίας του πολιτικού περιβάλλοντος.
 
Η Wood & Company που ειδικεύεται στην αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησε την κάλυψη για τη μετοχή του ΟΠΑΠ με σύσταση buy και τιμή στόχο τα 12,3 ευρώ και των Motor Oil και ΕΛΠΕ. H Wood & Company αποδίδει στην Motor Oil σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 12,3 ευρώ.
 
Η Pantelakis Securities μιλά για «το τέλος της αρχής» επισημαίνοντας την σταδιακή βελτίωση των θεμελιωδών της οικονομίας αλλα΄και την πολιτική αβεβαιότητα και δείχνει προς τις ελκυστικότερες μεταξύ των αποτιμήσεων ενώ ξεχωρίζει ως top-picks τις Πειραιώς, Alpha, ΔΕΗ, Motor Oil και ΕΧΑΕ. Από την πλευρά της η Εθνική Χρηματιστηριακή ξεχωρίζει μετοχές όπως των Motor Oil, Folli Follie, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.
 
Και ενώ αυτά εκτιμούν ξένοι και έλληνες αναλυτές ο Γενικός Δείκτης, αφού συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, καταγράφοντας αθροιστικές απώλειες 5.33%, αντέδρασε ήπια ανοδικά την Τέταρτη. Τεχνικά, η διάσπαση των 1.230 μονάδων εκτιμάται ότι ακύρωσε το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum και έδωσε αρνητική κλίση στην αγορά. Η μεσοπρόθεσμη τάση όμως θεωρείται πως παραμένει ανοδική, όσο ο γενικός δείκτης δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 1.200 – 1.190 μονάδων.
 
Οι 1.200 μονάδες εκτιμάται ότι αποτελούν σημαντική τεχνική στήριξη (50% σημείο Fibonacci της ανοδικής κίνησης από τις 23/12/2012 έως 10/01/2014) και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημείο από το οποίο θα μπορούσε να αντιδράσει η αγορά με στόχο την περιοχή μεταξύ 1.230 και 1.255 μονάδων.

capital.gr/Ηλία Γ. Μπέλλου

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook