Αγώνας επιβίωσης για μικρές και μεσαίες ασφαλιστικές εταιρίες το 2014 που φαίνεται να είναι χρονιά μεγάλου ξεκαθαρίσματος στην αγορά καθώς δεν αλλάζουν μόνο οι εποπτικοί κανόνες, αλλά οι εμπορικές πολιτικές των εταιριών .

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των διαμεσολαβούντων του ΕΑΑ (insurance-eaa.gr) φήμες αναστάτωσαν την αγορά ότι δεσμεύθηκε από την εποπτική αρχή το 50% των κεφαλαίων σε ασφαλιστική εταιρία με το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου της να είναι στο κλάδο αυτοκινήτου.

Το σχετικό δημοσίευμα επικαλείται την περίφημη λίστα της πρώην εποπτικής αρχής που είχε μια «μαύρη λίστα» με ασφαλιστικές που είχαν εκκρεμότητες από το 2006 από τις οποίες κάποιες ήδη δεν υπάρχουν καθώς ανεστάλη η λειτουργία τους.

Ωστόσο επειδή είμαστε στο 2014 και πλέον οι ασφαλισμένοι καλούνται να προκαταβάλουν τα ασφάλιστρα και αυτά να αποδίδονται από τους διαμεσολαβούντες εντός 7 ημερών το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με αυτούς τους ασφαλισμένους που θα έχουν προπληρώσει τα ασφάλιστρα τους σε μια εταιρία που μπορεί να είναι σε επισφαλή λίστα των εποπτικών αρχών.

Και αν αυτή η εταιρία «πάρει» κόκκινη κάρτα και βάλει λουκέτο θα καλείται ο ασφαλισμένος να ξανά προκαταβάλει ασφάλιστρα σε νέα ασφαλιστική για να μην μείνει ανασφάλιστος . Ενώ θα περιμένει μερικά χρόνια για να του επιστραφούν τα μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα … από την ασφαλιστική που έκλεισε, όταν και εφόσον αυτή εκκαθαριστεί.

Αφήνουμε δε το άλλο κεφάλαιο που λέγεται αποζημίωση από ασφαλιστική που έκλεισε. Εκεί θα περιμένει για πολλά χρόνια καθώς θα μακραίνει η λίστα του Επικουρικού Κεφαλαίου από τις εκκρεμείς αποζημιώσεις που φθάνει μέχρι και δυο δεκαετίες πίσω.

Μήπως τελικά όλες αυτές οι περίφημες αλλαγές στην αγορά με τα προπληρωμένα ασφάλιστρα , που θα περιορίσουν τα «φέσια» της διαμεσολάβησης , περνούν τελικά τα «φέσια» στους ασφαλισμένους.

Μήπως πρέπει τελικά να αποφασίσουν οι εποπτεύοντες … ότι αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν μόνο σε χρόνο που θα είναι έτοιμοι να εγγυηθούν στο καταναλωτικό κοινό ότι μικροί , μεσαίοι και μεγάλοι ασφαλιστικοί παίχτες είναι φερέγγυοι και ικανοί να παρέχουν ασφάλεια και για τα χρήματα των καταναλωτών .

asfalisinet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook