Σε αναδίπλωση και συνεχείς διευκρινιστικές δηλώσεις υποχρέωσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον βουλευτή και αρμόδιο για θέματα ανάπτυξης οικονομολόγο Γιώργο Σταθάκη, μετά το χάος που προκλήθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαιτίας της παρέμβασης που έκανε προ ημερών για το πώς μία κυβέρνηση της αριστεράς θα χειριστεί το πρόβλημα του χρέους.
Ο κ. Σταθάκης είδε δηλώσει ότι μόνο το 5% του χρέους μπορεί να χαρακτηριστεί «επαχθές», αφήνοντας εντελώς στον αέρα το πώς θα γίνει η διαγραφή χρέους που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι ποίου ποσοστού θα απαιτηθεί η διαγραφή αυτή, καθώς οι συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος μιλούν για «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους».
Η παρέμβασή του, με δεδομένο ότι ανήκει στην πλειοψηφική πτέρυγα του κόμματος, θεωρήθηκε ως προανάκρουσμα για αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο μέτωπο και για διάθεση της ηγεσίας να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών.
Με δηλώσεις του σήμερα ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι «πιθανότατα να θεωρήθηκε λανθασμένα ότι η επάχθεια καθορίζει το κούρεμα. Δεν είπα εγώ τέτοιο πράγμα, στις δηλώσεις μου έδωσα απλά τα στοιχεία» και διευκρίνισε: «Από λόγους βιωσιμότητας και όχι \”επάχθειας\” του χρέους επιβάλλεται το κούρεμα, και αυτό είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιδράσεις στελεχών τόσο της αριστερής πτέρυγας, όσο και της ηγετικής ομάδας ανάγκασαν την Κουμουνδούρου να «συμβουλεύσει» τον κ. Σταθάκη να κάνει διορθωτικές δηλώσεις. Πολλά στελέχη διαμήνυσαν ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, σε ποσοστό τουλάχιστον 70% με 80%, είτε το χρέος χαρακτηρίζεται επαχθές, είτε όχι. «Είτε μιλά ως επιστήμονας οικονομολόγος, είτε μιλά ως ‘‘λαγός’’ ο κ. Σταθάκης προκαλεί προβλήματα. Κάνουμε το σταυρό μας όταν προβαίνει σε δηλώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος της Κουμουνδούρου.
Σε κάθε περίπτωση κεντρική μέριμνα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτρέψει την εσωστρέφεια, αλλά και την λεπτομερειακή συζήτηση για χειρισμούς, που θα κάνει μία κυβέρνηση της αριστεράς την επομένη των εκλογών. «Αφενός δεν έχει νόημα γιατί είναι άκαιρη μία τέτοια συζήτηση, αφετέρου πολλά πράγματα δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, κάτι που θα γίνει με την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος» τόνιζαν στελέχη του κόμματος, επισημαίνοντας ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή όταν ανοίγουν τέτοιες συζητήσεις, τις οποίες χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει».
Μετά το \”μάζεμα\” του κ. Σταθάκη από την ηγεσία, η αριστερή πτέρυγα του κόμματος, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε ένδειξη καλής θέλησης, απέσυρε από τον ιστότοπό της άρθρο της Σταυρούκας Συράκου, με το οποίο κατηγορούσε την ηγεσία ότι έχει αυταπάτες με την προσήλωσή της στο ευρώ και ζητούσε την επιστροφή της χώρας σε εθνικό νόμισμα.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook