Τη διαβεβαίωση ότι θα ρυθμιστεί η εκκρεμότητα για τα ληξιπρόθεσμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των αγροτών στην ΑΤΕ, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης κάνοντας δεκτά, όπως είπε, σχετικά αιτήματα βουλευτών.
Είχαν προηγηθεί έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την διευθέτηση των «κόκκινων δανείων».
Αρχικά κατέθεσαν σήμερα σχετική τροπολογία 9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ λίγο αργότερα, επανακατατέθηκε η ίδια ρύθμιση, με την υπογραφή, αυτή τη φορά 30 συνολικά βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων και της ΝΔ .
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαράδεκτη καθυστέρηση που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο ενώ υποστήριξαν ότι αφήνει έκθετους χιλιάδες αγρότες που έχουν ενυπόθηκα δάνεια.
Η τροπολογία των βουλευτών της συμπολίτευσης, η οποία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται τη Δευτέρα οπότε και θα ψηφιστούν όλες οι νέες ρυθμίσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Τον περιορισμό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ποσοστό εκατόν είκοσι τοις εκατό (120%) του κεφαλαίου του δανείου.
– Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό αυτό ποσό του δανείου δύναται να εξοφλείται από τον αγρότη, εφάπαξ ή και τμηματικώς, εντός δύο (2) ετών από την ενημέρωση του εκκαθαριστή, ενώ σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου αυτού ποσού, για οποιονδήποτε λόγο, εντός δύο (2) ετών από την έγγραφη ενημέρωση από τον εκκαθαριστή, το ανεξόφλητο αυτό ποσό μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από πέντε (5) έως δέκα (10) ετών με επιτόκιο τρία τοις εκατό (3%). Η ακριβής διάρκεια του νέου δανείου καθορίζεται από τον εκκαθαριστή βάσει του ύψους της οφειλής και της εκτιμώμενης μισθωτικής αξίας του αγροτικού ακινήτου.
– Εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή/και κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη φυσικού προσώπου ή τρίτου αγρότη φυσικού προσώπου ή /και κύρια παραγωγική εγκατάστασή τους, στη σύμβαση του δανείου η Τράπεζα δικαιούται να εκμισθώνει το αγροτικό αυτό ακίνητο και να εκχωρεί το μίσθωμα του μισθίου αυτού σε αυτήν, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου. Η εξόφληση του νέου δανείου γίνεται από τα μισθώματα που θα εισπραχθούν από την εκμίσθωση του αγροτικού ακινήτου.
Πάντως, έντονη κριτική δέχθηκε η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να εκφράζουν την διαφωνία τους κατηγορώντας την ότι προωθεί ρύθμιση που αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες αγρότες και να δηλώνουν ότι θα καταθέσουν δική τους τροπολογία.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ξεκαθάρισε ότι είναι θετικός στην τροπολογία των βουλευτών της συμπολίτευσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν καλύπτει τους αγρότες που έχουν πλήρη αδυναμία αποπληρωμής, καθώς προβλέπει ότι «σε περίπτωση που η εκμίσθωση για οιονδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί ή για οιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η εξόφληση της οφειλής από τα μισθώματα, ο εκκαθαριστής κινεί τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί του βεβαρημένου αγροτικού ακινήτου για το μη εξοφληθέν ποσό».
Νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης υποστήριξε ότι με την ρύθμιση στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση θα «απομοιώνεται το έξτρα «λίπος» των τόκων υπερημερίας των εν λόγω δανείων ενώ θα δοθεί επίσης η δυνατότητα να εξοφληθούν τα επίμαχα δάνεια σταδιακά με δόσεις από 7 έως 10 χρόνια.
Αιτιολογώντας την καθυστέρηση της κυβέρνησης να διευθετήσει το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, υπογράμμισε ότι έπρεπε να πάρει την ευρωπαϊκή έγκριση ώστε να μην θεωρηθεί παράτυπη η ρύθμιση και ότι είναι κρυμμένη επιδότηση.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου έκανε λόγο για απαράδεκτες καθυστερήσεις σε ένα πρόβλημα που άφησε και έγινε θηλιά στο λαιμό των αγροτών, ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο να μείνουν ακάλυπτοι χιλιάδες αγρότες που έχουν ενυπόθηκα δάνεια για αυτό θα καταθέσει δική του ρύθμιση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Νώντας Μαριάς ο οποίος επίσης ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών από βουλευτές του κόμματός του.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για «αντιπολιτευτική τύφλωση, μικροψυχία και κακομοιριά».
Επικριτικός για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος που τόνισε ότι «με απόλυτο τρόπο εκφράζει το παλιό στερεότυπο που έχει καταρρεύσει».
Για «πολιτική υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται υπέρ της ΕΕ των μονοπωλίων», μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Μωραϊτης.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook