Μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου σχεδιάζουν στην κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος την υψηλή τεχνολογία.
Με συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των φορτίων τσιγάρων και με τη χρήση ακτίνων Χ στα Τελωνεία, στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν να εξοικονομήσει το δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που τα χάνει ως τώρα λόγω της ανεξέλεγκτης δράσεως των λαθρεμπόρων. 
Σαν λύσεις έχουν προταθεί η προμήθεια ειδικών ταινιών ασφαλείας που μπαίνουν στα πακέτα των τσιγάρων, για να ιχνηλατούνται οι διαδρομές και να αποτραπούν οι «μαϊμού» εξαγωγές καπνικών προϊόντων που τελικώς «επιστρέφουν» παράνομα στη χώρα μας και διακινούνται αφορολόγητα σε λαϊκές αγορές και άλλα στέκια όπου ανθεί το παραεμπόριο.
Το σχέδιο δράσης για την αύξηση των εισπράξεων των Τελωνείων και των ειδικών φόρων στα τσιγάρα και τα πούρα, εξετάστηκε σε σύσκεψη που είχαν απόψε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών ο κ.Γιάννης Στουρνάρας με τον αρμόδιο υφυπουργό κύριο Γιώργο Μαυραγάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. 
Καθώς η είσπραξη δημοσίων εσόδων εμφανίζει σημάδια κόπωσης και ενώ η Τρόικα αμφισβητεί έντονα πλέον την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των «ισοδύναμων» μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους για να πείσει τους ξένους ελεγκτές πως μπορεί να βρει έσοδα από την καταπολέμηση του παραεμπορίου και της λαθρεμπορίας. Και η Τρόικα άλλωστε ανησυχεί αν θα εισπραχθούν τελικώς τα έσοδα από την αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα, που αντικατέστησε το 25ευρώ στο εισιτήριο για τα νοσοκομεία.
Αν οι μέθοδοι αυτές φέρουν αποτελέσματα, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορεί να καλυφθεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2014-2015. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο πρόβλημα ειδικά για τη χώρα μας δεν είναι η δήθεν εξαγωγές αλλά η παράνομη εισαγωγή στη χώρα μας «αντιγράφων» κακής ποιότητας τσιγάρων από τρίτες χώρες (κυρίως Βουλγαρία και Τουρκία).
Οι νέες ταινίες ασφαλείας στα τσιγάρα θα «μαρτυρούν» αν ένα πακέτο προέρχεται από φορτίο που είχε δήθεν εξαχθεί σε άλλη χώρα αφορολόγητο, αλλά καταλήγει στην ελληνική αγορά. Με τη χρήση των ειδικών συστημάτων «ακτίνων Χ», που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα Τελωνεία, θα μπορεί επίσης να ανιχνεύονται παράνομα φορτία σε κρύπτες φορτηγών που εισέρχονται στη χώρα μας.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook