Σύνθετες και ταυτόχρονα αναποτελεσματικές, χαρακτηρίζονται οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο μέτρο της συλλογής αποδείξεων, ενώ η σύγχυση μισθωτών και συνταξιούχων για το τι πρέπει να μαζέψουν και τι όχι, χτυπάει «κόκκινο».
Η πρώτη αλλαγή στην οποία φαίνεται να έχουν καταλήξει οριστικά τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών, είναι το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος, που θα απαιτείται να συλλέξει σε αποδείξεις ο φορολογούμενος, το οποίο φέτος αλλάζει -από 25% που ήταν πέρσι- σε 10%.
Ήδη πάντως οι πρώτες αντιδράσεις από φοροτεχνικά γραφεία, κάνουν λόγο για μέτρο, που μάλλον θα ευνοήσει την φοροδιαφυγή. «Αυτές οι αλλαγές αποδεικνύουν πόσο ελαφρά παίρνει το υπουργείο την υπόθεση της φοροδιαφυγής. Όσο πιο μικρό είναι το ποσό που πρέπει να μαζέψει κανείς σε αποδείξεις, τόσο περισσότερο θα ατονήσει το ενδιαφέρον του να τις ζητάει», επισημαίνει ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, σχολιάζοντας ότι «ακόμη και οι ίδιες οι εφορίες δεν δίνουν σημασία αν είναι πραγματικά τα ποσά που δηλώνονται, δεδομένου ότι η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά».

Θα ισχύουν κάποιες, όχι όλες

«Αντίβαρο» για το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, στην απαίτηση για λιγότερες αποδείξεις, θα αποτελέσει όπως φαίνεται, η συλλογή «στα τυφλά».
«Η εντολή είναι να συγκεντρώνονται αποδείξεις, ανεξάρτητα από την κατηγορία και στο τέλος του χρόνου, θα ανακοινωθεί ποιες θα ισχύσουν και ποιες όχι. Μπορεί να πουν ότι ισχύσουν δαπάνες από ένδυση και υπόδηση, αλλά όχι από σούπερ μάρκετ», εξηγεί ο κ. Χατζηγεωργίου.
Όπως εκτιμά το υπουργείο, αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για να ζητά ο πολίτης έκδοση απόδειξης, από όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών και δη από αυτές που είναι πιο… επιρρεπείς στην φοροδιαφυγή, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα κέντρα διασκέδασης.
«Μαζεύετε και βλέπουμε, λέμε στους πελάτες. Μόνο αυτό ξέρουμε για την ώρα», καταλήγει ο φοροτεχνικός.

Αποδείξεις ολόκληρες και μισές

Ένα ακόμη σενάριο που μελετά το υπουργείο, είναι αυτό των αποδείξεων δύο ταχυτήτων. Με απλά λόγια, επειδή κατά βάση τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια υγρών καυσίμων εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης, μελετάται το ενδεχόμενο να μην υπολογίζεται ολόκληρη η αξία τους, αλλά μόνο το 50%.
Πάντως, όλα τα παραπάνω θεωρούνται από τους λογιστές «πασαλείμματα», καθώς όπως υποστηρίζουν ουσιαστικό κίνητρο για τον φορολογούμενο θα ήταν να έχει κάποια έκπτωση σε ολόκληρο το ποσό αποδείξεων που θα συγκέντρωνε. «Θα σε πυροβολούσαν για να τις πάρουν», λένε χαρακτηριστικά.
newpost.gr/Σταυριανή Καραμανίδη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook