Τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων θα έχουν από αύριο οι Έλληνες (και) μέσω της διαδικασίας της απογραφής που θα ξεκινήσει στη χώρα μας από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΛΣΤΑΤ).

Η απογραφή θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 24 Μαϊου. Καθόλη τη διάρκειά της οι απογραφείς θα διανείμουν σε όλα τα νοικοκυριά ειδικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) τα οποία θα έχουν ενημερωτικό περιεχόμενο αλλά παράλληλα θα περιλαμβάνουν και τη φόρμα δωρητή οργάνων. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να την συμπληρώσουν και την αποστείλουν στον ΕΟΜ, μέσω ΕΛΤΑ, δωρεάν, χωρίς γραμματόσημο. Έπειτα από την αποστολή της δήλωσής τους θα λάβουν ταχυδρομικά από τον ΕΟΜ την Κάρτα Δωρητή Οργάνων.

Η ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί το 2001 μέσω της τότε Απογραφής Πληθυσμού.

Η συνεργασία ΕΟΜ και ΕΛΣΤΑΤ θεσμοθετήθηκε με τον νόμο περί «Μεταμοσχεύσεων ανθρωπίνων ιστών και οργάνων» (ν. 2737/1999), ο οποίος ορίζει ότι «σε κάθε γενική απογραφή πληθυσμού, κάθε ενήλικος απογραφόμενος ατομικά καλείται να δηλώσει εγγράφως σε ειδικό έντυπο διαβιβαζόμενο στον ΕΟΜ, αν συναινεί στην αφαίρεση ιστών και οργάνων του σώματός του για μεταμόσχευση μετά θάνατον».

«Εφέτος, 10 χρόνια μετά, οι πολίτες που δεν έχουν δηλώσει Δωρητές Οργάνων, καλούνται και πάλι, αφού ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να πάρουν θέση σε ένα κρίσιμο ζήτημα ζωής, αυτό της διαθεσιμότητας οργάνων προς μεταμόσχευση», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΕΟΜ.

Κατά την απογραφή του 2001 είχαν τυπωθεί περισσότερα από έξι εκατ. δελτάρια του ΕΟΜ τα οποία θα διανέμονταν σε όλες τις νομαρχίες όπως και τα απογραφικά δελτία.

Ωστόσο, στην πράξη ο σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε έτσι ακριβώς. Από την ολοκλήρωση της απογραφής προέκυψε ότι τελικώς είχε διανεμηθεί μόλις το 30% των πολύτιμων δελτίων, άλλως περίπου 200.000, σε όλη τη χώρα.

Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, η αναζήτηση δωρητών και μέσω της απογραφής είχε αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ,, πριν από την απογραφή του 2001 ήταν καταγεγραμμένοι 52.000 δωρητές οργάνων ενώ μετά την απογραφή είχαν προστεθεί άλλοι 47.000. Μάλιστα, η περαιτέρω ανάγνωση των δωρητών της απογραφής αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι νέοι δωρητές ήταν ηλικίας 20 έως 45 ετών, κάτοικοι αστικών κέντρων και στην πλειονότητά τους γυναίκες.

protothema.gr