Στο CERN στην Γενεύη της Ελβετίας βρέθηκαν για ακόμα μια φορά μαθητές από τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ .

Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις και το μεγάλο Πείραμα.

\"\"

Κατέβηκαν μάλιστα στα 100 μέτρα κάτω από τη γη, εκεί όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Πειράματος.

\"\"

Τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις μετά από πενθήμερη παραμονή εντός του Ερευνητικού Κέντρου που συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια ζωής και μεγάλων ανακαλύψεων για την ανθρωπότητα.

\"\"
Χορηγός στην ομάδα βόλευ του CERN ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ .Για την προσφορά του στην ομάδα που διακρίθηκε στο πρωτάθλημα ο αρχηγός της ομάδας Ερευνητής ΜΙΧΑΛΗΣ Κοραντζίνος βράβευσε τον κ Μανδαλάκη.

Ακολουθεί το επιστημονικό κείμενο των καθηγητών για το πείραμα:

\”« Καθιερωμένο Πρότυπο »: Ένα θεωρητικό μοντέλο που συγκροτήθηκε τη δεκαετία του 1960, με σκοπό να ερμηνεύσει τη δομή της ύλης και του κόσμου. Στα 50 περίπου χρόνια έρευνας που ακολουθούν μέχρι τις μέρες μας, το μοντέλο επαληθεύεται με ακρίβεια 1 στα 10 δις.

Πλήρως; Όχι…! Ένα βασικό κομμάτι του παζλ που το συνθέτει, απουσιάζει επιδεικτικά. Ένα σωματίδιο, η ύπαρξη του οποίου προβλέφθηκε από τον Peter Higgs και άλλους πέντε θεωρητικούς φυσικούς το 1964.

Η σημασία του καταλυτική και θεμελιώδης. Το σωματίδιο Higgs, όπως ονομάστηκε, γεννιέται στο πρώτο δεκάκις εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου της δημιουργίας του Σύμπαντος, ζει λιγότερο από ένα εξάκις εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου και κληροδοτεί το βρεφικό Σύμπαν με ένα μοναδικά παράξενο πεδίο, που απλώνεται παντού μέχρι τις μέρες μας, 14 δισεκατομμύρια χρόνια μετά.

Μέσα σ’ αυτό, τα υποατομικά σωματίδια, αποκτούν μάζα! Είναι δηλ. με απλά λόγια, η αιτία της εμφάνισης της ύλης όπως τη γνωρίζουμε στον κόσμο που μας περιβάλλει.

Γενεύη 2010. Μετά από 20 χρόνια προσπαθειών από χιλιάδες επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, στήνεται στο C.E.R.N. μια κολοσσιαία πειραματική διάταξη μοναδική στα επιστημονικά χρονικά και σε πολυπλοκότητα και σε μέγεθος: ο Μεγάλος Συγκρουστής Αδρονίων (LHC) με μοναδικό σκοπό την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs.

Δύο δέσμες πρωτονίων από «νήματα» πάχους δεκάδες φορές μικρότερου από μία ανθρώπινη τρίχα, κινούμενες σε αντίθετες τροχιές επιταχύνονται από 1600 πανίσχυρους μαγνήτες μήκους 27 χιλιομέτρων για να συγκρουστούν με πρωτόγνωρες για τα δεδομένα ενέργειες, δημιουργώντας στιγμιαία συνθήκες όμοιες με αυτές που επικρατούσαν στο νεογέννητο Σύμπαν. Στους ανιχνευτές ATLAS και CMS, ένα δις συγκρούσεις το δευτερόλεπτο και τεράστιος όγκος δεδομένων περιμένει να αναλυθεί διεξοδικά.

4 Ιουλίου 2012. Με περιθώριο λάθους μόλις ένα στο εκατομμύριο, ανακοινώνεται η ανακάλυψη του «Σωματιδίου του Θεού» και ταυτόχρονα η επιστημονική κοινότητα πανηγυρίζει την ολοκλήρωση του κεφαλαίου «Καθιερωμένο Πρότυπο».

Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει. Το μοντέλο παρά την επιτυχία του αδυνατεί να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Φαίνεται να αποτελεί απλά ένα υποσύνολο της «Θεωρίας των Πάντων», αυτής δηλ. που θα εξηγούσε πλήρως και χωρίς κενά την αρχή, την εξέλιξη, το παρόν και το μέλλον του κόσμου.

Ίσως μας χωρίζουν λίγα χρόνια ή πολλές δεκαετίες από την πλήρη αποκωδικοποίηση των μυστικών της Φύσης. Ένα πράγμα όμως φαίνεται σίγουρο: ο άνθρωπος δε θα πάψει ποτέ να αναζητά απαντήσεις στα πανάρχαια ερωτήματα της δομής και της λειτουργίας του κόσμου, προσπαθώντας μέσα από αυτές να ορίσει τη δική του θέση και ύπαρξη μέσα σ’ αυτό το αχανές και υπέροχα πολύπλοκο Σύμπαν.

Ποταμιανάκης Κ.
Κλήμης Γ.
Μακράκης Σ.\”

\"\"

\"\"

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook