Εντυπωσιακή αποστολή στην Ελλάδα και συνεργασία με Μοίρες της ΠΑ ετοιμάζει η αμερικανική Αεροπορία Ευρώπης (USAFE) με τη συμμετοχή αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-15E Strike Eagle.

Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη και στην 115ΠΜ το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και θα παραμείνουν για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πραγματοποιώντας εκτεταμένα σενάρια εναέριας μάχης με μαχητικά τόσο από την 340Μ όσο και από την 343Μ.

Αξιοσημείωτος θα είναι και ο αριθμός των αμερικανικών F-15E που θα προσγειωθούν στην 115ΠΜ και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 αεροσκάφη ενώ το προσωπικό εδάφους θα ανέρχεται στα 250 άτομα.

Όλη η αποστολή της USAFE θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής βάσης της Σούδας. Να σημειωθεί ότι η Μοίρα που θα έρθει στην Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ίδια Μοίρα που είχε βρεθεί στο Ισραήλ και είχε συνεκπαιδευτεί με την 340Μ στην άσκηση Blue Flag και πρόκειται για την 492 Μοίρα της 48ης πτέρυγας που εδρεύει στην ΑΒ της RAF στο Lakenheath της Βρετανίας.

Στην ίδια ΑΒ εδρεύουν ακόμη δύο άλλες Μοίρες της USAFE οι 493 και 494 όλες με αεροσκάφη F-15E.

Έτσι θα είναι η δεύτερη φορά που 492 και 340 θα βρεθούν ξανά σε περιβάλλον κοινών αποστολών εκπαίδευσης.

Αυτό που αξίζει να να αναφέρουμε και αποκτά ιδιαίτερη σημασία είναι πως η συνεκπαίδευση των αμερικανικών μαχητικών με τα ελληνικά μαχητικά θα είναι κάτω από την οργανωτική επίβλεψη του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) της 117ΠΜ (Ανδραβίδα). Είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά και γενικότερα μαχητικά ξένης χώρας πραγματοποιούν συνεκπαίδευση με την ΠΑ κάτω από την επίβλεψη του ΣΟΤ, καθώς έτσι το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) αποκτά πραγματικά διεθνή ρόλο εντός του ΝΑΤΟ κάτι που αργότερα μπορεί να συνδυαστεί με αναβάθμιση της 117ΠΜ ως κέντρου εκπαίδευσης για τη συμμαχία

Το ενδεχόμενο αυτό κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς η αμερικανική αποστολή στην Κρήτη αποτέλεσε αίτημα –και μάλιστα επίμονο- της USAFE ιδιαίτερα δε μετά την Blue Flag έτσι ώστε η άσκηση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Αυτό εξηγείται και από το γεγονός των καλών καιρικών συνθηκών που γενικώς επικρατούν στην Κρήτη αλλά και στον ελλαδικό χώρο γενικότερα, δεύτερον από τις μεγάλες εκτάσεις όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν ασκήσεις και τρίτον και ίσως σημαντικότερο από τις εξαιρετική φήμη που συγκεντρώνουν οι Μοίρες της ΠΑ στο εξωτερικό.

Βεβαία για παράδειγμα καλές καιρικές συνθήκες επικρατούν και στο Ισραήλ, η χώρα όμως και περιορισμένο γεωγραφικό χώρο έχει και δεν διαθέτει την πολυμορφία του ελληνικού γεωγραφικού ανάγλυφου που είχε εκτιμήσει ιδιαίτερα και η ισραηλινή Αεροπορία.

Η συνεκπαίδευση των αμερικανικών F-15E με την ΠΑ πρόκειται να κρατήσει περί τις 2 εβδομάδες και σε αυτή εκτός από τις Μοίρες της Κρήτης και εξαιτίας της εμπλοκής του ΣΟΤ θα μετάσχουν και άλλες Μοίρες της ΠΑ.

defencenet.gr