Στη διάψευση του δημοσιεύματος του Guardian ότι ένα από τα πολεμικά σκάφη του ΝΑΤΟ που εμπλέκονται στην επιχείρηση κατά της Λιβύης εγκατέλειψε στη τύχη τους 61 μετανάστες στα ανοικτά της χώρας, έπειτα από την αποτυχία να διασώσουν το σκάφος, τους προχώρησε η Συμμαχία αλλά και η Γαλλία.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο «κάθε ισχυρισμός ότι αεροσκάφος του ΝΑΤΟ εντόπισε και στη συνέχει αγνόησε το πλοιάριο είναι ψευδής».

Η Ρομέρο ανέφερε επίσης πως οι μονάδες του ΝΑΤΟ είχαν επέμβει σε δύο περιπτώσεις τη νύκτα της 26ης προς 27η Μαρτίου για την διάσωση 510 μεταναστών, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί κατόπιν στην Ιταλία. Το περιστατικό που επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα είχε σημειωθεί πριν την έναρξη των συμμαχικών βομβαρδισμών κατά του λιβυκού καθεστώτος στις 31 Μαρτίου.

Επιπλέον και η Γαλλία διέψευσε ότι το αεροπλανοφόρο της «Σαρλ ντε Γκολ» εμπλέκεται στο επεισόδιο, όπως έγραψε ο Guardian.

Κατά το ΝΑΤΟ, το μόνο πολεμικό σκάφος που έπλεε στην ευρύτερη περιοχή ήταν το ιταλικό «Γκαριμπάλντι» αλλά βρισκόταν 100 μίλια από την πειοχή του πλοιαρίου.

Τη Δευτέρα η Guardian έγραψε πως ένα σκάφος με 72 επιβαίνοντες (μεταξύ τους αρκετές γυναίκες, παιδιά και πολιτικοί πρόσφυγες) που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου έμεινε ακυβέρνητο για 16 ημέρες όταν τελείωσαν τα καύσιμά του μόλις 18 ώρες μετά την αναχώρησή του από την Τρίπολη.

Η εφημερίδα αναφέρει πως «παρά τον συναγερμό που σήμανε η ιταλική ακτοφυλακή και την επαφή που είχε το πλοιάριο με στρατιωτικό ελικόπτερο και πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ καμία προσπάθεια διάσωσης δεν αποπειράθηκε».

Το δημοσίευμα έγραφε ακόμη ότι ένα ελικόπτερο μη κατονομαζόμενης εθνικότητας έριξε νερό και μπισκότα στο σκάφος των μεταναστών. Ακόμη, εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής δήλωσε πως ενημερώθηκαν οι Αρχές της Μάλτας για να διασώσουν το πλοιάριο, όμως αυτές «αρνήθηκαν πως είχαν οποιαδήποτε σχέση» με αυτό.

Κατόπιν οι μετανάστες παρασύρθηκαν κοντά σε αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ, στις 29-30 Μαρτίου, όμως ουδεμία απόπειρα διάσωσής τους έγινε και πάλι, καταγγέλλει η εφημερίδα, επικαλούμενη διασωθέντες και ανθρώπους που βρίσκονταν σε επαφή με τον ασύρματο του σκάφους.

«Για πολλούς από τους πρόσφυγες, η απροθυμία του ΝΑΤΟϊκού πλοίου να οργανώσει οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης, αποδείχθηκε μοιραία», τονίζει ο Γκάρντιαν, και προσθέτει ότι 61 από τους επιβαίνοντες βρήκαν τον θάνατο από πείνα και δίψα, έως ότου να ξεβραστεί το σκάφος στις λιβυκές ακτές, κοντά στη Μιζουράτα.