Μπούργκες, τουρμπάνια, μιναρέδες, κομμάτια κρέατος κρεμασμένα από τσιγκέλια, θορυβώδεις σιδηρουργοί σε υπαίθρια εργαστήρια, κλουβιά με πουλιά που κελαηδούν άναρχα μέσα σε ένα χάος σκόνης, θορύβου και αλαλάζοντων πληθών είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Λίγα χιλιόμετρα όμως πιο έξω, στα περίχωρα της πόλης, πάνω στην πλαγιά ενός λόφου άρχει το εντυπωσιακό παλάτι Darul Aman, αριστουργηματικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, σύμβολο του εκμοντερνισμού της χώρας, χτισμένο κατά τη δεκαετία του 1920 από τον βασιλιά Amanullah Khan, το οποίο εδώ και τριάντα χρόνια οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον πλήρη αφανισμό.

Αιτία η πτώση του βασιλιά από τους θρησκευτικούς ζηλωτές, η οποία σήμανε και το τέλος των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που είχε αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή.

Μετά την εγκατάλειψή του, το παλάτι χρησιμοποιήθηκε διαδοχικά ως ιατρική σχολή, αποθήκη σταφίδας, στρατόπεδο προσφύγων και στέγη διαφόρων υπουργείων, για να μετατραπεί κατά τη διάρκεια του εμφύλιου σπαραγμού ως στρατηγείο σε καθεστώς διαρκούς κατάληψης.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν τραβήχτηκαν από τον απεσταλμένο του ιστότοπου εναλλακτικής δημοσιογραφίας Vice.com, Roc Morin.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook