Ανοησία χαρακτήρισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την άποψη του Όλι Ρεν, του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία ο παρατεταμένος χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα καταστήσει πιο δύσκολη την επανεξισορρόπηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε συνέντευξη του, που παραχώρησε στο Reuters, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Σόιμπλε διεμήνυσε ότι θα πάρει αποστάσεις από τον Φινλανδό επίτροπο Ρεν, εάν πράγματι αυτή είναι η άποψη που εκφέρει με τον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματούχος της Ε.Ε.

«Όχι, δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη διότι αυτό θα σήμαινε ότι η Ευρώπη λειτουργεί μόνο στη βάση της αστάθειας και του πληθωρισμού. Αυτό είναι ανοησία», είπε ο Σόιμπλε αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Ρεν.

Συνεχίζοντας με τον Όλι Ρεν είπε ότι δεν είναι πλέον σίγουρος εάν και κατά πόσο μιλάει (ο Ρεν) με την ιδιότητα του Επιτρόπου ή κάποιου ο οποίος κάνει προεκλογική εκστρατεία.

«Εάν μίλαγε ως επίτροπος, θα έπαιρνα σαφώς τις αποστάσεις μου. Εάν λέει ανοησίες στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, πρέπει να πω: "είναι καλύτερα να ψηφίσετε το δικό μου κόμμα"» είπε.

Το Reuters στο κείμενο εξηγεί ότι ο Ρεν έχει δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο και ελπίζει ότι θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της ALDE, της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Σόιμπλε ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που έχει σήμερα την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο εξηγεί το πρακτορείο και προσθέτει ότι η ALDE θα αποφασίσει ποιος πρόκειται να είναι ο υποψήφιός της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο.

Τι ακριβώς είχε δηλώσει ο Ρεν

Ο Ρεν, την Παρασκευή, είχε δηλώσει στην τηλεοπτική υπηρεσία του Reuters, ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο 0,8%, χρειάζεται να φθάσει πιο κοντά στον ρυθμό που έχει ορίσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι το 2% ή χαμηλότερο, ώστε να γίνει εφικτή η απαραίτητη προσαρμογή.

«Μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού μπορεί να την καταστήσει πιο δύσκολη εάν αυτός ο χαμηλός πληθωρισμός προκαλείται από έναν πολύ χαμηλό δομικό πληθωρισμό», ανέφερε ο Ρεν.

«Προκειμένου να επιτύχουμε στην διαδικασία επανεξισορρόπησης όλης της Ευρωζώνης, ο μέσος πληθωρισμός πρέπει να βρίσκεται κοντά στο στόχο του 2% που έχει ορίσει η ΕΚΤ», δήλωσε ο επίτροπος.

Ο Σόιμπλε για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες

Ο Σόιμπλε δήλωσε πως αισιοδοξεί ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα διευθετήσουν τα προβλήματά τους μετά την μαζική πώληση αξιόγραφών τους χθες, όταν η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά την αγορά συναλλάγματος που υπερασπιζόταν ως απαραίτητα εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και της εξασθένησης του πέσο.

«Νομίζω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διεθνή οικονομία γνώριζαν ότι είχαμε μερικά προβλήματα σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες», είπε ο Σόιμπλε.

«Μερικές φορές υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι. Η Αργεντινή διαφέρει από την Ινδονησία και στην Τουρκία υπάρχουν μερικοί ειδικοί λόγοι που όλοι γνωρίζουμε, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα διευθετήσουν όλα αυτά, ότι θα επιτύχουν», πρόσθεσε.

«Επίσης, (οι εξελίξεις) δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να μην επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στη νομισματική πολιτική για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια», είπε και πρόσθεσε ότι «η συρρίκνωση της πολιτικής τόνωσης της οικονομίας με νομισματικά μέσα που ασκεί η Fed θα συνεχιστεί προσεκτικά, αλλά συνεχώς».

Σε καλό δρόμο Γαλλία - Ιταλία

Για την Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε έκρινε ότι η Γαλλία προχωρά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και ο προκάτοχός του Μάριο Μόντι έκαναν σημαντικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

«Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία έλεγα πάντα ότι η Γαλλία θα κάνει αυτό που είναι αναγκαίο, και είχα δίκιο. Νομίζω ότι είναι πολύ καλό αυτό που αποφάσισε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και είμαι επίσης σίγουρος ότι η Ιταλία θα πράξει αυτό που είναι απαραίτητο».

«Η Ιταλία πρέπει να αλλάξει το εκλογικό της σύστημα»

Ο Σόιμπλε έκανε ακόμη δημόσια μια προτροπή προς την Ιταλία να μεταρρυθμίσει το εκλογικό της σύστημα.

«Η Ιταλία έχει ένα πολιτικό πρόβλημα, το γνωρίζουμε αυτό. Η Ιταλία επίσης χρειάζεται να μεταρρυθμίσει το εκλογικό της σύστημα και μόλις η πολιτική αστάθεια ξεπεραστεί και έχουν επιτύχει πρόοδο τότε η Ιταλία θα είναι σε θέση να επιτύχει τις αναγκαίες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής» είπε.

«Η Ιταλία έχει ήδη κάνει πολλά, ειδικά κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Τώρα ο Λέτα κάνει ό,τι μπορεί σε αυτή την μεταβατική φάση». Ο Σόιμπλε εξήρε επίσης τον Ιταλό ομόλογό του Φαμπρίτσιο Σακομάνι, λέγοντας ότι είναι «ένας εξαίρετος υπουργός Οικονομικών. Δεν ανησυχώ για την Ιταλία μακροπρόθεσμα».

Αισιόδοξος για την πορεία της Γερμανίας

Όσον αφορά στη Γερμανία, ο Σόιμπλε δήλωσε πεπεισμένος ότι η κυβέρνησή του θα επιτύχει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της το 2015 για πρώτη φορά από το 1969 και ότι θα επιτύχει την δομική δημοσιονομική προσαρμογή το 2014.

«Υπάρχουν πάντοτε κίνδυνοι αλλά είμαστε αποφασισμένοι και αυτό είναι που συμφωνήσαμε. Φέτος θα έχουμε ένα καθαρό δημόσιο χρέος αλλά δεν θα έχουμε πλέον διαρθρωτικό έλλειμμα. Την επόμενη χρονιά θέλουμε να διαχειριστούμε (τα δημοσιονομικά) χωρίς νέο δανεισμό. Αυτό είναι φιλόδοξο αλλά θα επιτύχουμε», είπε.

Απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους

Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση περί αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι αυτό θα σήμαινε πως δεν θα υπάρχει κίνητρο για να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άρα η Γερμανία θα το εμποδίσει.

Σε ερώτηση για το εάν η νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» θα καταστήσει ευκολότερη την υιοθέτηση πιο τολμηρών λύσεων για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε απάντησε: «η αμοιβαιοποίηση του χρέους θα σηματοδοτούσε το τέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

naftemporiki.gr