Τη διστακτικότητα με την οποία υποδέχθηκαν τη χρονιά οι αγορές ακολούθησε μία εβδομάδα έντονων πιέσεων και ρευστοποιήσεων. Στην Αμερική οι κυριότεροι δείκτες παρουσίασαν εβδομαδιαίες απώλειες που υπερβαίνουν το 3%, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο ξεπούλημα από τα μέσα του2012.

Αφορμή για την πτώση αυτή ήταν τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη. Το γεγονός αυτό δημιούργησε φόβο στις αγορές για περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, η οποία θα πυροδοτήσει αντίστοιχη επιβράδυνση και στις λοιπές αναδυόμενες οικονομίες που αποτελούν σημαντικούς προμηθευτές της Κίνας.

Έτσι η πτώση εξαπλώθηκε και στον υπόλοιπο αναπτυσσόμενο κόσμο, με έμφαση σε χώρες που παρουσιάζουν ασθενή οικονομικά μεγέθη (υψηλά ελλείμματα) και πλήττονται από την άρση του tapering στις Η.Π.Α.

Έτσι είδαμε ισχυρότατες πιέσεις σε Τουρκία, Αργεντινή, Αίγυπτο, Ταϋλάνδη και Ουκρανία. Στην Αργεντινή και την Τουρκία η πτώση συνοδεύτηκε και από σημαντικές υποτιμήσεις των τοπικών νομισμάτων. Η Αργεντινή άφησε το πέσο να υποχωρήσει κατά 13%, κάτι που πυροδότησε εικασίες ότι η χώρα μπορεί να ξεμένει από αποθέματα ξένου νομίσματος.

Η αυξημένη αυτή νευρικότητα στις αγορές έστρεψε κεφάλαια προς τα ονομαζόμενα ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, το γιεν και τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα. Είναι οι ανησυχίες αυτές βάσιμες ή απλά οι αγορές έψαχναν για αφορμή διόρθωσης μετά από ένα έτος σημαντικών αποδόσεων, όπου περιμένουν φρέσκα οικονομικά στοιχεία τα οποία θα επιβεβαιώσουν την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης.

Το τρένο της οικονομικής ανάπτυξης θα το οδηγήσουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες φέτος και η μεγαλύτερη βαρύτητα πέφτει στη αμερικάνικη οικονομία όπου αναμένεται σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Οι αναδυόμενες αγορές είναι ούτως ή άλλως υπό πίεση από το 2013 και οι αγορές αναμένουν να δουν την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών σε αυτές πριν αρχίσουν να τις πιστεύουν ξανά.

Συμπερασματικά οι πιθανότητες τείνουν προς το σενάριο ότι εξελίσσεται απλά μία διόρθωση στα χρηματιστήρια των ανεπτυγμένων οικονομιών, την οποία άλλωστε μας την χρωστούσαν μετά την χωρίς ανάσα άνοδο τους.

Η διάρκεια και το βάθος της διόρθωσης αυτής θα εξαρτηθεί από την ροή των νέων οικονομικών δεδομένων και τις αντιδράσεις των policy makers. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά μέσα σε αυτό το κλίμα και η συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, η τελευταία στην οποία προεδρεύει ο κ. Bernanki. Οι δηλώσεις που θα την συνοδεύσουν θα δώσουν το στίγμα των εξελίξεων στις αγορές για τις επόμενες εβδομάδες.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook