Αν θέλετε να μείνετε αδύνατοι, μην κάνετε πολλή παρέα με παχύσαρκους ανθρώπους γιατί ενδεχομένως να παχύνετε κι εσείς, ισχυρίζονται τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Η έρευνα, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ, η οποία μελέτησε στοιχεία από 101 γυναίκες και 812 συγγενείς και φίλες τους, έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία ότι η παχυσαρκία είναι κοινωνικά μιμητική.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, αν έχει κάποιος έναν παχύσαρκο φίλο, σταδιακά και ο ίδιος γίνεται πιο παχύς, πιθανώς γιατί συμμερίζεται τις ίδιες κακές συνήθειες. Προς το παρόν δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό οι υπέρβαροι νέοι επηρεάζουν και τους φίλους τους να βάλουν κιλά και σε ποιο βαθμό απλώς οι πιο παχουλοί επιλέγουν να κάνουν παρέα μεταξύ τους.

«Πιστεύουμε πως υπάρχει μια σχέση αιτίου – αιτιατού, δηλαδή ότι το πάχος είναι κοινωνικά μεταδοτικό, όπως άλλες κακές συνήθειες που κανείς μιμείται βλέποντας τους γύρω του, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης» τονίζει ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας Ντάνιελ Χρούτσκα, καταλήγοντας: «Στην περίπτωση που κάποιος λεπτός έχει έναν παχύσαρκο φίλο, δεν υπάρχει μόνο ο δρόμος του μονόπλευρου μιμητισμού. Μπορεί επίσης ο παχύσαρκος να επηρεαστεί θετικά από τον πιο αδύνατο φίλο του και να αλλάξει προς το καλύτερο τις διατροφικές του συνήθειες».

Και τα παιδιά μιμούνται

Ανάλογες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρά παιδιά μιμούνται τόσο πολύ από τους φίλους τους και τους γονείς τους, ώστε αν οι τελευταίοι έχουν κακές διατροφικές συνήθειες, τότε και τα παιδιά τους τείνουν να γίνουν παχύσαρκα.

Ανθρωπολόγοι απ’ το ίδιο πανεπιστήμιο είχαν αποκαλύψει, με μια άλλη έρευνά τους, πριν από μερικές εβδομάδες, ότι η εξάπλωση των αρνητικών στερεότυπων από τη Δύση προς την Ανατολή συντελεί ώστε οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι να είναι αντιμέτωποι με τον κοινωνικό στιγματισμό όπου κι αν ταξιδέψουν. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 10 χώρες του πλανήτη (Αμερικανική Σαμόα, Μεξικό, Παραγουάη, Βρετανία, ΗΠΑ, Τανζανία, Ισλανδία, Αργεντινή, Πουέρτο Ρίκο και Νέα Ζηλανδία), για να καταγράψουν τις αντιλήψεις των κατοίκων τους για το μεγάλο σώμα, το λίπος και την παχυσαρκία, φτάνοντας στο συμπέρασμα πως όλοι είχαν αρνητική στάση απέναντι στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook