Την ώρα που έχουν έρθει τα πάνω- κάτω με τα αναδρομικά των στρατιωτικών , πριν από χρόνια ,πέταξε το ελληνικό κράτος ισόποσα χρήματα για ραντάρ που δεν έβλεπαν. Το επεσήμαναν εγγράφως οι αρμόδιες επιτροπές αξιωματικών αλλά κανείς δεν τους άκουσε.

Γιατί; Η απάντηση δίδεται πολύ πιο εύκολα σήμερα μετά τις αποκαλύψεις της Δικαιοσύνης για το πάρτι με τις μίζες που είχε στηθεί στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Τα εν λόγω ραντάρ που έχουν “μυωπία” είναι τα TPQ-37. Πρόκειται θεωρητικά για το οπλικό σύστημα που θεωρητικά εντοπίζει τα πυρά των εχθρικών πυροβολαρχιών.

Η αγορά τους κόστισε 130 εκ. δολ.

Το ανώτατο Στρατιωτικού Συμβουλίου αποφάσισε επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου την η προμήθεια 6 ραντάρ αντιπυροβολικού-αντιολμικού για τις ανάγκες του Στρατού, σύμφωνα με τις συνταχθείσες προδιαγραφές και υποβλήθηκε η σχετική εισήγηση (υπ.αρ. 219/10.1197). Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΕ) ανέλαβε τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

Τελικά δεν αγοράστηκαν με διεθνή διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση και ούτε καν με διακρατική συμφωνία . Δόθηκε η εντολή η προμήθεια να γίνει απ ευθείας με την κατασκευάστρια εταιρία RAYTHEON.

Όπως όριζαν οι κανονισμοί συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης ΓΔΕ – ΓΕΣ (22.6.99). Εκπρόσωπος του ΓΕΣ ορίστηκε ο αντισυνταγματάρχης Μενέλαος Μεϊμάρης. Τον Οκτώβριο 1999 ο εν λόγω αντισυνταγματάρχης υπέβαλε αναφορά στο ΓΕΣ/ΔΠΒ, με την οποία κατήγγειλε ότι η πρόταση της RAYTHEON για τα ραντάρ TPQ-37 δεν πληροί τις προδιαγραφές. Σημείωνε στην αναφορά του με έμφαση ότι τα συγκεκριμένα ραντάρ είναι υπερκοστολογημένα και «παρωχημένης» τεχνολογίας.

Η RAYTHEON φέρνουν στην Ελλάδα δύο ραντάρ TPQ-37 για να αξιολογηθούν επιτόπου, ώστε να αρθούν οι αντιρρήσεις του ΓΕΣ και κάνει έκπτωση… 1,6%. Τα ραντάρ αξιολογήθηκαν στη Σχολή Πυροβολικού. Η επιτροπή του ΓΕΣ ανέφερε ότι οι Αμερικανοί υπάρχουν έτοιμα στην αγορά τα καινούργια TPQ-47 και θέλουν να ξεφορτωθούν τα TPQ-37. Επίσης σημείωνε ότι στην αγορά κυκλοφορούν, ήδη, τα ραντάρ COBRA (γαλλογερμανικά) και ARTHOUR (σουηδικά), σύγχρονα και φθηνά, ιδιαίτερα τα δεύτερα.

Συντάσσεται ΦΕΕ (Φύλλο Ενημέρωσης Εισήγησης), που υπογράφτηκε από το αρμόδιο Γραφείο της ΔΠΒ/ΓΕΣ, διευθυντή Πυροβολικού, διευθυντές Κλάδων, Α\’ υπαρχηγό, Β\’ υπαρχηγό και από τον Αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Κ. Παναγιωτάκη, με το οποίο προτάθηκε « Ακύρωση προμήθειας των ΤPQ-37. – Συναξιολόγηση, εξαρχής, TPQ-37, COBRA, ARTHOUR και όποιου άλλου ραντάρ υπάρχει στην αγορά».

Ο Αρχηγός επέμενε ότι τα ραντάρ αυτά (TPQ-37) είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας και δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Όταν η αναφορά αυτή παρουσιάστηκε υπουργό Άμυνας Άκη Τζοχατζόπουλο αδιαφόρησε για τις παρατηρήσεις των στρατηγών και έδωσε οδηγίες να προχωρήσει κανονικά η αγορά τους.

Μετά την αποχώρηση του Άκη Τχατζόπουλου τον Οκτώβριος 2001, επειδή τα ραντάρ ήταν σχεδόν άχρηστα , έγιναν απεγνωσμένες προσπάθειες ώστε να επαναξιολογηθούν το 2003, στο πεδίο βολής ΠΕΤΡΩΤΩΝ. Στη νέα αυτή έκθεση αναφέρονταν επί λέξει: «Δεν επιβεβαιώθηκαν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Πέραν αυτού, πληρώνουμε χωρίς λόγο πυρομαχικά και καταπονούμε προσωπικό για τις δοκιμές».

Ο τότε υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου αντί να επιστρέψει τα ραντάρ και να ζητήσει τα χρήματα πίσω δεν το έπραξε . Έτσι φορτώθηκε ο Ελληνικός Στρατός 6 άχρηστα ραντάρ (130 εκατ. ευρώ), όπως είχε φορτωθεί προ ολίγου 12 πυροβόλα SUZANA (22,3 δισ. ευρώ).

Περισσότερα: newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook