Την υλοποίηση του 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ, χωρίς να περιλαμβάνεται το ζήτημα της αύξησης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, θα περιλαμβάνει η δέσμη αλλαγών που αποστέλλει η κυβέρνηση προς την τρόικα.
Αυτό αποφασίστηκε κατά την τρίωρη συνάντηση της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου στο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη δεν συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης που «τρέχει» το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και ο οποίος δέχτηκε, τις προηγούμενες ημέρες, τις βολές συναδέλφων του όπως οι Αθανάσιος Τσαυτάρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος (για το γάλα) και Άδωνις Γεωργιάδης (για τα φάρμακα).
Με την απόσυρση της διάταξης για το γάλα, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα κλείσει ένα πολύ επικίνδυνο μέτωπο που απειλούσε την κυβέρνηση. Άλλωστε, έντονες ήταν οι αντιδράσεις τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο να δηλώνει… έτοιμος για όλα, αλλά και των αγροτικών φορέων και των βουλευτών της περιφέρειας.
Σε αυτή τη φάση, το ζητούμενο είναι αν θα συμφωνήσει η τρόικα στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς θέλει η μεταρρύθμιση να προχωρήσει χωρίς «εκπτώσεις». Το υπουργείο Ανάπτυξης, όμως, από την άλλη πλευρά, έχει απέναντί του τις επαγγελματικές ομάδες, τους συναρμόδιους υπουργούς και το ΠΑΣΟΚ, που απαιτούν το αντίθετο. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο παράδοξο σημείο το σχετικό προσχέδιο, που έχει ετοιμάσει, να έχει επιστραφεί με παρατηρήσεις και από την τρόικα και από τα συναρμόδια υπουργεία, για εντελώς αντίθετους λόγους… Η μεν τρόικα ζητεί να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές και μάλιστα το σύνολο αυτών και όχι το 80%, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της για την εφαρμογή του Μνημονίου. Τα δε συναρμόδια υπουργεία επέστρεψαν το προσχέδιο με παρατηρήσεις, κάθε άλλο παρά επουσιώδεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείων, την κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος και την κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία.
Σύμφωνα, πάντως, με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, το δυνητικό όφελος για την ελληνική οικονομία, εάν υιοθετηθούν όλες οι προτάσεις του, εκτιμάται σε 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.
Ειδικότερα, το όφελος για τους Έλληνες καταναλωτές από την κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος θα ήταν 33 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς υπολογίζεται ότι οι τιμές θα μειώνονταν κατά 10%. Στο επιχείρημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, των κτηνοτρόφων, αλλά και μερίδας των γαλακτοβιομηχανιών ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω ο κλάδος των αγελαδοτρόφων (5.074 το 2009, ενώ σήμερα είναι 3.700), το υπουργείο Ανάπτυξης απαντούσε ότι η δυνατότητα διαφοροποίησης που θα επιτρέπουν οι ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την καθιέρωση του ελληνικού σήματος θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη. Οι μόνες χώρες στην Ευρώπη όπου σήμερα το γάλα πωλείται ακριβότερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα είναι η Ιταλία, η Κύπρος, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Τελικώς, με την απόφαση της Παρασκευής, οι αλλαγές στο γάλα «παγώνουν».
Σε ό,τι αφορά τα βιβλία, ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι αν και οι πωλήσεις υποχωρούν συνεχώς από το 2008, οι τιμές δεν έχουν μειωθεί. Μάλιστα, το 2011 ήταν υψηλότερες κατά 9,5% (κατά μέσον όρο) σε σύγκριση με 4 -5 χρόνια πριν.
agronews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook