Τα δύο νέα βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr αποδεικνύουν γιατί οι Κεφαλονίτες θεωρούν ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός που χτύπησε το νησί το μεσημέρι της Κυριακής είχε μέγεθος μεγαλύτερο των 5,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο σεισμός της Κεφαλονιάς είχε πολύ μεγάλη διάρκεια. Επί της ουσίας, όπως φαίνεται και στο επόμενο βίντεο η γη δεν σταματούσε να κουνιέται για διάστημα περίπου δυόμιση λεπτών!

Από την κάμερα που βρίσκεται στο εσωτερικό εμπορικού καταστήματος φαίνεται η βιαιότητα της δόνησης. Τα πάντα πέφτουν από τα ράφια. Και η δόνηση συνεχίζει να κουνάει ένα νησί στο οποίο οι σεισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο, χωρίς υπερβολή. Αυτοί που γνωρίζουν τη «σχέση» που έχουν οι Κεφαλονίτες με τους σεισμούς από το απόγευμα της Κυριακής ισχυρίζονταν ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν ένας σεισμός-γίγα.


Δείτε το βίντεο


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Οι ζημιές σε όλο το νησί είναι εκτεταμένες. Εκτός από μικροτραυματισμούς ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν σήμερα ότι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος οι ζημιές που θα είχε προκαλέσει ο χθεσινός σεισμός θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερες. Στην Κεφαλονιά, μετά το φονικό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ του 1953, ο Οικοδομικός Κανονισμός είναι πολύ αυστηρός.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι κατασκευές άντεξαν και δεν υπήρξαν καταρρεύσεις κατοικιών. ωστόσο, μπορεί οι φέροντες οργανισμοί των κτιρίων να ανταποκρίθηκαν στην ένταση του σεισμού, όμως εκτός από τις ρωγμές και τις υπόλοιπες εξωτερικές μικροζημιές στο εσωτερικό των σπιτιών οι ζημιές είναι πολύ εκτεταμένες. Αυτό λένε κάτοικοι που έχουν αναφέρει πολλά και διαφορετικά περιστατικά: Από ντουλάπες που ξηλώθηκαν μέχρι χτιστά, εντοιχισμένα τζάκια που μετακινήθηκαν από τη θέση τους.

Δείτε δεύτερο βίντεο που αναρτήθηκε πριν λίγο και φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Η διάρκεια του σεισμού που ταρακούνησε την Κεφαλονιά τρομάζει.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player


protothema.gr