Η αναταραχή στις αναδυόμενες οικονομίες προκαλεί πιέσεις στις αγορές διεθνώς, με τα νομίσματα και τους τίτλους των ευάλωτων χωρών να σημειώνουν σημαντικές απώλειες και τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών τίτλων να εκτοξεύονται στο 8,67% σε νέο υψηλό έτους. Το φαινόμενο του ντόμινο στις αναδυόμενες αγορές επεκτείνεται, καθώς οι πωλήσεις των νομισμάτων τους είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας 5ετίας, αναδεικνύοντας την έκταση των επιπτώσεων από τον περιορισμό των μέτρων νομισματικής στήριξης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), η οποίες εντείνονται και από την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Με την Fed να αναμένεται να συνεχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αυτήν την εβδομάδα, οι επενδυτές ανησυχούν για νέες αναταράξεις στις αγορές, οδηγώντας τον δείκτη 20 νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, που παρακολουθεί το Bloomberg, στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2009. Την ίδια ώρα στο υψηλότερο επίπεδο φέτος αναρριχήθηκε σήμερα η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων, ενώ σημαντική άνοδο σημειώνουν και οι πορτογαλικές αποδόσεις, καθώς οι δύο χώρες θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης των αναδυόμενων αγορών.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου να διαμορφώνεται στο 8,67% και του αντίστοιχου πορτογαλικού στο 5,32%, αντανακλώντας και τη χαμηλή ρευστότητα των αγορών τους, ανέφεραν στελέχη της Capital Markets. Όπως σημειώνουν traders, το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων που είναι ελεύθερα προς διαπραγμάτευση βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών καθιστώντας πιο ευάλωτες τις τιμές των τίτλων σε εξωγενείς παράγοντες. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά, εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κατοχή ξένων hedge funds, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να είναι πιο ευάλωτες στις μεταβολές του διεθνούς επενδυτικού κλίματος.

Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τον ανεπίσημο τραπεζικό τομέα της, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει περαιτέρω το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων, σωρεύουν πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται από εξωτερική χρηματοδότηση. Οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ουκρανία, την Τουρκία και την Ταϊλάνδη, καθώς και η προβάλλουσα οικονομική κρίση στην Αργεντινή, επιτείνουν το πρόβλημα των αναδυόμενων αγορών. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, από την Τουρκία μέχρι την Αργεντινή, εγκαταλείφθηκαν από τους επενδυτές λόγω των ανησυχιών ότι η πρόσφατη αυτή αναταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα οικονομική κρίση.

Στην Τουρκία, πολιτικές ανησυχίες είχαν αρνητική επίδραση στις αγορές, ενώ η Αργεντινή εγκατέλειψε τη στήριξη του πέσο στην ελεύθερη αγορά την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας το νόμισμα στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από την οικονομική κρίση του 2002.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (οι αγορές της οποίας παραμένουν στην δίνει του πολιτικοοικονομικού σκανδάλου διαφθοράς που ταλανίζει την χώρα) ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της, μετά την υποχώρηση της λίρας σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ και την ενίσχυση των πιέσεων από την αγορά για την αύξηση των επιτοκίων της.

Μετά τη συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα θα εκδώσει όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση «την αξιολόγηση των πρόσφατων εξελίξεων και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πολιτικής για τη σταθερότητα των τιμών», ενισχύοντας μερικώς την ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου στο 2,3420 έναντι του χαμηλού 2,39 που είχε φθάσει προηγουμένως σήμερα.

Οι πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες στην Κίνα σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed πυροδότησαν μαζική φυγή επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές, με κατάρρευση των νομισμάτων της Τουρκίας, Αργεντινής και Ρωσίας σε ιστορικά χαμηλά.

Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές προκαλεί μαζικές πωλήσεις των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά, ακολουθώντας τη μεγάλη υποχώρηση των ασιατικών δεικτών, ενώ από την ευρωζώνη το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε το ισπανικό χρηματιστήριο λόγω της έκθεσης της χώρας στην Λατινική Αμερική. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε 0,6% μετά την πτώση κατά 1,6% του δείκτη των ασιατικών χρηματιστηρίων. Ο ευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 κατέγραφε απώλειες 0,59%. Το δημοσίευμα γερμανικού μέσου ενημέρωσης σχετικά με μελέτη του ΟΟΣΑ που δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ένα συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 84 δισ. ευρώ, έπληξε επίσης το κλίμα.

Οι εκκρεμότητες για τις μεταρρυθμίσεις που ζητάει η τρόικα και η παρατεινόμενη αβεβαιότητα για τις τράπεζες οδηγούσαν ακόμη χαμηλότερα και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, εξανεμίζοντας σχεδόν τα κέρδη από τις αρχές του έτους. Το πολιτικό ρίσκο συνεχίζεται, ενώ παραμένουν οι εκκρεμότητες με τις τράπεζες κάτι που σε συνάρτηση με το διεθνές κλίμα δημιουργούν αβεβαιότητα, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook