Την ώρα που το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να βρει λύση για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, προωθώντας σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή η Κρήτη για μια ακόμη φορά μένει εκτός.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από φορείς του νησιού καθώς δεν το Υπουργείο δεν έχει μεριμνήσει ώστε να εκδοθούν οικοδομικές άδειες και να ξεκινήσει η δημιουργία οικοδομικών συνεταιρισμών σε Ηράκλειο και Χανιά, όπου εντοπίζονται οι ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν tanea.gr, το ΥΠΕΚΑ, προσπαθεί να λύσει το γόρδιο δεσμό των οικοδομικών συνεταιρισμών με ανταλλαγές εκτάσεων σε περιοχές που είναι κοντά σε μικρούς, εγκαταλειμμένους οικισμούς και θέτοντας σε εφαρμογή την ιδιωτική πολεοδόμηση – ένα «πολεοδομικό εργαλείο» μέσω του οποίου οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή των υποδομών.

Tο πρόβλημα με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς μένει άλυτο εδώ και 40 χρόνια. Οπως εξηγούν από το υπουργείο, δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους μπλοκάρουν: οι εκτάσεις πολλών οικοδομικών συνεταιρισμών είναι δασικές ή εκτός περιοχών όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση οικοδομικών συνεταιρισμών.

Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου με θέμα «περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης – οικοδομικοί συνεταιρισμοί – βιώσιμη ανάπτυξη και εγκαταλειμμένοι οικισμοί».  Όμως στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για την Κρήτη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε για το θέμα ότι θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να μεριμνήσουν και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών ενώ ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Αλεξάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας ότι αφού το Υπουργείο φέρνει το θέμα στην ατζέντα για επίλυση, θεωρεί ότι και για τη Κρήτη θα δοθεί τελικά το \”πράσινο φως\” για τη δημιουργία οικοδομικών συνεταιρισμών.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ .κ. Πέτρος Ινωτάκης ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να απεγκλωβιστεί η γραφειοκρατία για το σοβαρό αυτό ζήτημα καθώς είναι εις βάρος της τοπικής αγοράς αλλά και της ανάπτυξης του κλάδου της οικοδομής. Ανοίγοντας ο δρόμος για τη δημιουργία των οικοδομικών συνεταιρισμών σημείωσε, θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν τουλάχιστον 100 επαγγέλματα που συνεργάζονται με τον κλάδο αυτό.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook