Συνεχίζει να σείεται για τρίτη ημέρα η γη στην Κεφαλονιά κρατώντας έτσι άσβεστο τον φόβο στην ψυχή των κατοίκων του νησιού για επανάληψη του εφιαλτικού σεναρίου του 1953 με τους τρεις μεγάλους σεισμούς που σχεδόν ισοπέδωσαν την περιοχή.

Οι περισσότεροι από 130 σεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των 3 Ρίχτερ που έχουν καταγράψει οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών έχουν μετατρέψει τις ημέρες και τις νύχτες των κατοίκων της Κεφαλονίας σε ένα διαρκές μαρτύριο.

Τότε, το 1953, μέσα σε τέσσσερις ημέρες, από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου, ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει τρεις φορές με μεγέθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ (6,4R στις 9 Αυγούστου, 6,8R στις 11 Αυγούστου και 7,2 Ρίχτερ στις 12 Αυγούστου) αφήνοντας πίσω του 455 νεκρούς και ολοκληρωτικά κατεστραμμένες υποδομές στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Και είναι αυτό ακριβώς, η ιστορικότητα της σεισμικής διέγερσης στην περιοχή, που καθιστά επιφυλακτικούς τους επιστήμονες για να ανακοινώσουν αν τελικά τα 5,8 Ρίχτερ της Κυριακής ήταν τελικά ο κύριος σεισμός. Έτσι από τη μια ο καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, θέτει ως ορόσημο την Τετάρτη και από την άλλη ο, επίσης, καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Μακρόπουλος δήλωσε στο protothema.gr ότι καλό θα είναι να περιμένουμε ακόμα και μια εβδομάδα ώστε να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

\"\"video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε πάντως ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξήγησε ότι μολονότι κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, ο μηχανισμός γέννεσης των δύο σεισμών – του 1953 και της Κυριακής – δεν είναι ίδιος αφού πρόκειται για δύο διαφορετικά ρήγματα, το ένα ανατολικά και το άλλο δυτικά της Παλλικής.

\"\"

Παράλληλα, όμως, ο κ. Λέκκας ουσιαστικά προετοίμασε τους Κεφαλονίτες για ένα πολύ δύσκολο επόμενο διάστημα καθώς, όπως ανέφερε, με δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, ότι τους επόμενους 1 με 2 μήνες ίσως συνεχίσουν να καταγράφονται σεισμοί της τάξης – κατά μέσο όρο – των 4 Ρίχτερ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook