Σας γνωστοποιούμε τα 9 προϊόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά και δεν ξέρατε ότι εμπεριέχουν ζωικά συστατικά.

1. Πλαστικές σακούλες

Πολλά πλαστικά προϊόντα που βρίσκουμε στην αγορά -συμπεριλαμβανομένης της τσάντας για τα ψώνια- περιέχουν τους λεγόμενους “παράγοντες ολίσθησης” που μειώνουν την τριβή του υλικού και κατασκευάζονται από το ζωικό λίπος.

Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι τα πολυμερή παρασκευάζονται από πρώτη ύλη πετρελαίου, κατασκευαστές συχνά χρησιμοποιούν πλαστικά πρόσθετα ζωικής προέλευσης για τη βελτίωση ιδιοτήτων των υλικών ή για να βοηθήσουν στην επεξεργασία των πρώτων πολυμερών.

2. Λάστιχα αυτοκινήτων και ποδηλάτων

Όταν πρόκειται για τρόφιμα είναι εύκολο να γυρίσετε τη συσκευασία και να δείτε αν εμπεριέχει συστατικά ζωικής προελεύσεως. Στα λάστιχα, χρειάζεται λίγο πιο σοβαρή έρευνα.

Ένας τρόπος είναι να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή και να τον ρωτήσετε εάν χρησιμοποιεί το στεατικό οξύ με βάση τα ζώα, το οποίο βοηθάει το λάστιχο να διατηρήσει το σχήμα του στη διάρκεια της τριβής.

Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες που έχουν επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποιούν ζωικά συστατικά στην παραγωγή τους είναι οι Dunlop/Goodyear, Pirelli και Continental, ενώ στη Michelin δηλώνουν “βέγκαν”.

3. Κόλλα σε ξυλουργικά και μουσικά όργανα

Κόλλα ζωικής προέλευσης (που φτιάχνεται από βρασμένα οστά ζώων) φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική στην επισκευή μουσικών οργάνων, κατασκευασμένων από ξύλο, όπως το βιολί και το πιάνο.
Επίσης, κόλλες με ζωικά συστατικά χρησιμοποιούνται σε επισκευές επίπλων και γενικότερα σε ξυλουργικές εργασίες.

4. Βιοκαύσιμα

Αν και το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν πρόκειται για τα βιοκαύσιμα, είναι το ζαχαροκάλαμο και το καλαμπόκι, τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη βιομηχανία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο το ζωικό λίπος. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τα μοσχαρίσια και τα βιοκαύσιμα από κοτόπουλο.

5. Πυροτεχνήματα

Την επομένη φορά που θα απολαύσετε πυροτεχνήματα, να έχετε στο νου σας, όχι μόνο ότι αποτελούν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον όσον αφορά τη ρύπανση, αλλά και ότι φτιάχνονται εν μέρη από ζώα.

Όπως και τα λάστιχα, και τα πυροτεχνήματα εμπεριέχουν το στεατικό οξύ, το οποίο χρησιμοποιείται για να εμποδίσει την οξείδωση, επιτρέποντας έτσι “θέαμα” μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

6. Μαλακτικό ρούχων

Αυτό που δεν θα δείτε σε διαφήμιση για τα ρούχα “πιο μαλακά και αφράτα από ποτέ”, είναι ότι μερικά μαλακτικά εμπεριέχουν διμέθυλο χλωριούχο αμμώνιο, το οποίο προέρχεται από βοοειδή, πρόβατα και άλογα.

7. Σαμπουάν και μαλακτικό μαλλιών

Πάνω από 20 συστατικά ζωικής προέλευσης θα μπορούσαν να υπάρχουν στο σαμπουάν ή το κοντίσιονερ που χρησιμοποιείτε. Όταν σε κάποιο μπουκάλι αναγράφεται ότι περιέχει Πανθενόλη, Αμινοξέα ή Βιταμίνη Β, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά τα συστατικά είναι ή ζωικά ή φυτικά.

8. Οδοντόκρεμα

Τη Γλυκερίνη θα τη δείτε σε πολλά καλλυντικά, όπως είναι και η οδοντόκρεμα. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το φυτικό, αλλά και το ζωικό λίπος, εμπεριέχουν τη Γλυκερίνη από 7 έως 13% στη χημική τους σύσταση.

Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι δεν πλένετε τα δόντια σας με ζωικό λίπος με γεύση μέντα, υπάρχουν
πάντα τρόποι να φτιάξετε τη δική σας, σπιτική οδοντόκρεμα.

9. Άσπρη και μαύρη ζάχαρη

Είναι ευρέως γνωστό ότι η καθαρισμένη τέφρα από οστά ζώων χρησιμοποιείται από κάποιες εταιρείες για το ραφινάρισμα ζάχαρης. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τη μαύρη ζάχαρη, στην περίπτωση της οποίας όμως αργότερα προσθέτουν μελάσα για να πετύχουν το “υγιεινό” χρώμα.

econews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook