Aπό την ηλικία των 12 ετών εθίζονται στο κάπνισμα οι Ελληνες μαθητές, ενώ ένας στους δέκα ανήλικους καπνιστές δηλώνει ότι ανάβει τσιγάρο από τα 7 έτη. Το 15% των Ελληνόπουλων ηλικίας 13 έως 15 ετών καπνίζουν, ενώ ένα στα τρία έχει κάνει χρήση καπνικού προϊόντος έστω και μία φορά. Αλλωστε, στην Ελλάδα η πρόσβαση σε προϊόντα καπνού από τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εύκολη και η έκθεσή τους στον καπνό από συχνή έως συνεχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν έξι στους δέκα μαθητές ηλικίας 13-15 ετών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους. Μεταξύ των ανήλικων καπνιστών που αγοράζουν τσιγάρα από κατάστημα/περίπτερο, το 87,3% δεν αντιμετώπισε κανένα εμπόδιο στη αγορά τους παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Συνολικά στην Ελλάδα, 3,5 εκατομμύρια ενήλικοι καπνίζουν, αριθμός που αποτελεί το 38,2% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό μας φέρνει στην υψηλότερη θέση της Ε.Ε. και τη δεύτερη υψηλότερη στη Γηραιά Ηπειρο (μετά τη Ρωσία). Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε καπνιστής ξοδεύει κατά μέσον όρο τον μήνα 100 ευρώ για τσιγάρα, που σημαίνει ότι συνολικά στην Ελλάδα δαπανάται ετησίως για την αγορά προϊόντων καπνού από τους πολίτες ποσό που αντιστοιχεί με το 2% του ΑΕΠ!

Αυτά είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα των μελετών Global Adult Tobacco Survey και Global Youth Tobacco Survey σε δείγμα 4.359 Ελλήνων ενηλίκων και 4.618 ανηλίκων αντίστοιχα που διεξήχθησαν το 2013 και τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν χθες από ειδικούς επιστήμονες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Παν. Θεσσαλίας, παρουσία της υφυπουργού Υγείας, Ζέτας Μακρή.

Η υφυπουργός προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους για τον έλεγχο της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, ενώ σημείωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε δέσμη μέτρων, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Νορβηγία και η Τουρκία, με στόχο τη μείωση του αριθμού των καπνιστών.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook