Την αναθέρμανση των επί μακρόν παγωμένων ελληνορωσικών σχέσεων επιδιώκει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατή σύμπραξη και να μην εμφανιστεί προσκολλημένη στον άξονα Βερολίνου – Ουάσιγκτον. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει, σήμερα το απόγευμα στις 17.00, συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δύο χρόνια μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στη Μόσχα.

Στην ατζέντα θα βρεθούν και οι ευρωρωσικές σχέσεις, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός προεδρεύει και του Συμβουλίου της Ε.Ε., ωστόσο η συνάντηση αντιμετωπίζεται ως μια καλή ευκαιρία για την ουσιαστική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Αλλωστε, η Αθήνα προσδοκά αρκετά από τη Μόσχα και σε επίπεδο οικονομικών σχέσεων, καθώς θέλει το ρωσικό «παρών» στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ (παρά την αρχική εμπλοκή) και των σιδηροδρόμων, ενώ η ρωσική αγορά αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον ελληνικό τουρισμό. Στην ατζέντα των διμερών θεμάτων περιλαμβάνεται και το ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου από την Gazprom, τη μείωση της οποίας έχει ζητήσει με επιστολή του προς τον κ. Πούτιν ο κ. Σαμαράς.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος χθες απευθύνθηκε σε εκδήλωση του Ευρωκοινοβουλίου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξει λήθη και να μην επιτραπεί να φανεί ξανά το αποτρόπαιο πρόσωπο του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, θα μιλήσει σήμερα σε εκδήλωση των Ευρωπαίων βιομηχάνων και κατόπιν θα επιστρέψει στην Αθήνα. Αλλωστε, η διαπραγμάτευση με την τρόικα εξακολουθεί να αποτελεί κομβικό σημείο για τις εξελίξεις. Πλέον, όμως, οι εντάσεις δεν αφορούν μόνον το μέτωπο Αθήνας – τρόικας, αλλά και το εσωτερικό της κυβέρνησης.

Οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αποφάσισαν την Παρασκευή να μην υιοθετηθούν στο σύνολό τους οι παρεμβάσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ για το γάλα και τα μη συνταγογ-ραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να πείθει τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ), ο κ. Χατζηδάκης τοποθετήθηκε ως να μην υπήρξε η σύσκεψη της Παρασκευής, ενώ συνεργάτες του διεμήνυαν ότι, παρά τις πληροφορίες από τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Αγρ. Ανάπτυξης, «τίποτε δεν έχει κριθεί».

Στελέχη του υπ. Ανάπτυξης μοιάζουν να προσβλέπουν μέχρι και στην… πίεση της τρόικας για την ανατροπή των ενστάσεων που διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ αλλά και μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την πώληση ΜΥΣΥΦΑ από σούπερ μάρκετ, ενώ ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα ως ευκαιρία συγκρότησης του πολιτικού του προφίλ. Μάλιστα, με αφορμή τη σκληρή επίθεση που δέχθηκε από τους φαρμακοποιούς, προχώρησε χθες σε μια ανακοίνωση με πολλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων κάποιοι αναγνώρισαν και το Μαξίμου: «Ανεξάρτητα από την όποια τελική πρόταση της κυβέρνησης και την αντίστοιχη ρύθμιση της Βουλής, είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την προσωπικότητά μου», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, επικαλούμενος όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., και καταλήγει: «Ο κάθε πολίτης θα βγάλει τα συμπεράσματά του».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook